Rigsarkivets logo
Forside>DEL 1: Skriften og dens historie>DEL 2: Lær at læse gotisk skrift>DEL 3: Øvelse gør mester

E-learning - Gotisk håndskrift

Hvis du interesserer dig for historie, er det nyttigt at kunne læse gotisk håndskrift. Det var nemlig først i 1875, at man i Danmark gik over til at bruge latinsk skrift som officiel håndskrift. Latinsk skrift er den skrift, som vi bruger i dag.

Mange af de dokumenter, som man finder i arkiverne, er derfor skrevet med gotisk skrift. Hvad enten du er slægtsforsker, lokalhistorisk interesseret, forsker eller studerende, er det således næsten en nødvendighed at kunne læse gotisk håndskrift.

At blive god til at læse gotisk håndskrift er noget, man kun opnår ved at øve sig. Dette kursus kan imidlertid give dig et udgangspunkt for det videre selvstudium.

Kurset består af tre dele:

I 1. del kan du lære om gotisk skrift og dens historie samt øve dig på det gotiske alfabet.

I 2. del går du videre til at læse ord skrevet med gotisk skrift. Du får læsetips og kan selv prøve kræfter med ord fra kirkebøger og skifter.

I 3. del kan du øve dig i at læse hele dokumenter skrevet med gotisk håndskrift. Denne del af kurset indeholder en række interaktive øvelser, hvor du kan prøve at læse udvalgte dokumenter og få svar på, om du har gjort det rigtigt.

Det tager ca. en time at gennemføre de to første dele af kurset. Den tredje del, hvor du selv skal læse dokumenter, kan du godt bruge længere tid på, men du har naturligvis mulighed for at arbejde med et dokument ad gangen og vende tilbage senere.

Du kan nu gå videre til 1. del af kurset ved at klikke på pilen øverst til højre. Den bruger du altid til at gå videre.

God fornøjelse!

Foto fra læsesal

Mange af de dokumenter, som du finder i arkiverne, er skrevet med gotisk håndskrift (Fotograf Ernst Tobisch).