Rigsarkivets logo
Forside>DEL 1: Skriften og dens historie>DEL 2: Lær at læse gotisk skrift>DEL 3: Øvelse gør mester
Del 1 - side 4 af 6

Det gotiske alfabet

Når du skal lære at læse gotisk skrift, er det første skridt at lære det gotiske alfabet at kende. Her på siden finder du en oversigt over det gotiske alfabet, der dækker perioden fra ca. 1600 til ca. 1900. På linkene yderst til højre kan du åbne alfabetet med henholdsvis store og små bogstaver i et nyt vindue, hvor det er lige til at printe ud.

For hvert bogstav er der opført flere forskellige former. Det skyldes, at den gotiske håndskrift udviklede sig over tid, ligesom der kan være stor individuel forskel på, hvordan den enkelte skriftbruger har skrevet bogstaverne. Derfor kan det enkelte bogstav have mange forskellige former.

Alfabetet her på siden viser kun nogle få eksempler på disse variationer, og du må være forberedt på også at komme til at møde andre former. I mange tilfælde vil man endda kunne finde flere varianter af det samme bogstav inden for den samme tekst.

Store bogstaver

Det gotiske alfabet, store bogstaver

Små bogstaver

Det gotiske alfabet, små bogstaver

Foto af børn, der skriver gotisk skrift

Indtil 1875 lærte børnene at skrive gotisk i skolen. Også i dag kan det være sjovt at lære at skrive med gotiske bogstaver.