Afhøring af kaptajn i København i 1693 i forbindelse med skibsforlis

Besvaret d. 12/12/2017

Spørgsmål

Jeg er i gang med at lave research i forbindelse med et skibsforlis ved Kvitsøy i Norge i November 1690. Det drejer sig om et portugisisk skib som i norske protokoller har fået navnet “Det lidet Barn av Jesus og St. Antonius vad Padua”.

Den 28. april 1693 beslutter Stavanger Bytings- og Rådhusrett at sende kaptajnerne Hieronimus Prete og Francisco Castelliano og mandskab fra Stavanger til København for at fortsætte afhøringen der.

De skulle medbringes til arresten og overleveres til Magistraten i Bergen i mens de ventede på at blive transporteret med skib til København. Efter dette slutter alle spor i sagen i arkiverne i Norge (som vi kan se). Den fortsatte afhøring i København af ovennævnte personer- i forbindelse med skibets stranding/forlis ved Kvitsøy i Norge – findes de måske i arkivet i København?

Er det mulig at få lidt hjælp med at undersøge om afhøringerne er arkiveret og er at finde i dag? Jeg ved ikke hvordan jeg selv eventuelt søger i arkivet online (hvis der kan findes noget tilgængeligt online om emnet?)

Jeg sætter stor pris på en tilbagemelding i forbindelse med dette. Jeg er også villig til at betale for hjælpen.

Svar fra Rigsarkivet

Oplysninger om skibsforliset kan findes i Admiralitetets Generalkopibog. Du kan også prøve at finde oplysninger i Københavns Søret.

Desværre er materialet ikke digitaliseret, men skal ses på en af Rigsarkivets læsesale. Hvis du ønsker, at Rigsarkivet skal foretage undersøgelsen for dig, kan du bestille en arkivundersøgelse.