Finde bedsteforældres skilsmissesag fra 1949

Besvaret d. 18/06/2018

Spørgsmål

Jeg vil gerne vide hvorfor mine bedsteforældre fik skilsmissebevilling i 1949. Kan jeg komme til at se deres skilsmissesag?

Svar fra Rigsarkivet

Skilsmissesager er ikke frit tilgængelige før de er mere end 75 år gamle. Hvis du ønsker at se dine bedsteforældres sag, skal du derfor søge om tilladelse til at se sagen. Det kan du gøre ved at udfylde denne formular.

For at søge om tilladelse skal du vide hvor dine bedsteforældre boede på tidspunktet for skilsmissen. Det var amterne der behandlede skilsmissesager ved bevilling, på dette tidspunkt. Du kan finde amtets arkiv i arkivdatabasen Daisy. Søg på amtet i arkivskaber-feltet.

Du skal starte med at kigge i navneregisteret for det amt hvor de boede. Her skal du slå op under dine bedsteforældres navne. Er der intet navneregister til journalen, kan du blive nødt til at gennemgå selve journalen, dvs. bladre journalgruppen for skilsmisser igennem. I navneregisteret/journalen finder du sagens nummer.

Når du kender sagens nummer, kan du søge om tilladelse til at se sagen. Når du har fået tilladelse, kan du finde skilsmissesagen i arkivserien Journalsager.