Finde en ukendt morfar

Besvaret d. 08/06/2018

Spørgsmål

Jeg er på ingen både “hardcore” slægtsforsker og har kun på hyggebasis fundet min mors familie ved hjælp af kirkebøger. Men jeg mangler en , for mig, vigtig person, og det er min mors far.

Min mor blev født i 1936. Sendt på børnehjem i Roskilde hvor hun boede til 1938 hvor hun kom i plejefamilie. Hun så dog engang imellem i sin mor (jeg har aldrig mødt hende).
I kirkebogen ved min mors fødsel står kun min mormors navn , som ugift. Min mor er født udenfor ægteskab og hendes far blev (hvad min mor tror) ikke dømt til at betale , men betalte “af egen lomme” til plejefamilien.

Nogen har fortalt mig at kvinder skulle registreres hos det lokale politi når de blev gravide udenfor ægteskab – er det sandt ? Er det så hos politiet i den by min mor blev født jeg skal spørge ? Hvor skal jeg lede ?

Svar fra Rigsarkivet

Det er muligt, at du kan finde en faderskabssag (i politiets arkivet) og/eller alimentationssag (i amtet) på din mor. Start med at kigge i amtet arkiv. Du kan finde det i arkivdatabasen Daisy.

Måske kan Rigsarkivets vejledning til faderskabssager hjælpe dig på vej. I vejledningen fremgår det, at faderskabssager typisk blev ført i den retskreds, hvor barnefaderen boede. Da du ikke har oplysninger herom, så start med at lede der hvor barnemoderen boede.