Plejefamilie eller adoption?

Besvaret d. 18/06/2018

Spørgsmål

Jeg søger oplysninger om, hvorvidt min mor er blevet adopteret, efter at hun som 4 måneder gammel baby kom i familiepleje på Frederiksberg. Hun er født af en svensk kvinde i 1929. Jeg ved intet om hendes biologiske far.

Da min mor er omkring 12 år gammel, kommer hendes biologiske mor fra Sverige, og gerne vil have hende tilbage til Sverige. Som jeg og mine søstre har regnet frem til, må være ca. deromkring hvor Danmark bliver besat af tyskerne.

Men min mor bliver hos hendes plejefamilie og min mor har altid fortalt, at hun blev adopteret. Det jeg og mine søstre så gerne vil finde ud af er, om hun er juridisk adopteret? Og hvis det er muligt, om I kan se, hvad hendes biologiske mor og far hed?

Håber virkelig I kan hjælpe mig i søgen om oplysningerne.

Svar fra Rigsarkivet

Den hurtigste måde at lokalisere en adoptionssag på er, at kontakte Ankestyrelsens Familieretsafdeling tlf. 33 41 12 00. De har et navnekartotek over alle adoptioner siden 1887.

Her kan du få oplyst hvilken myndighed, der har behandlet adoptionssagen og få sagens journalnummer. Når du kender dette kan du finde sagen i Rigsarkivet.

Afhængigt af hvornår adoptioner er foregået, skal der søges om tilladelse til at se sagen. Er sagen mindre end 75 år gammel skal der søges om tilladelse. Det kan du gøre via denne formular. Når du har fået tilladelse eller hvis sagen er mere en 75 år gammel, kan du bestille kopier af alle sagens akter eller selv komme på læsesalen og se sagen igennem. Sagen skal bestilles i arkivdatabasen Daisy.

Der kan også være en faderskabssag, men det er klogt at se en eventuel adoptionssag først.