Hvordan finder jeg information om min rigtige farfar?

Besvaret d. 14/11/2017

Spørgsmål

Jeg er interesseret i at vide, hvem min “rigtige” farfar var. Min far var adopteret. Hans rigtige mor bortadopterede ham til sin søster og hendes mand – dem, der for mig har været farmor og farfar.

Da min far den 9. april i år ville være fyldt 80 år, går jeg ud fra, at det er muligt at begynde at søge efter hans rigtige far. Jeg mener at have hørt, at der er noget med en 80 års regel?
Jeg er pt. ikke interesseret i at optrævle hele mit stamtræ, men kun i at finde min fars oprindelige far (med det formål evt. at finde efterkommere af ham). Jeg har allerede samlet nogle få oplysninger – datoer, navn på min fars rigtige mor mv.

Svar fra Rigsarkivet

Du kan starte med at kigge i kirkebogen, om der skulle stå faderens navn ved fødselsindførslen. Du kan finde de skannede kirkebøger på Arkivalieronline.

Du kan også prøve at finde en faderskabssag/alimentationssag. Sandsynligvis har der været en sådan. Den biologiske far kan have vedgået sig faderskabet (og så kan sagen findes i den lokale politiprotokol, hvor faderen boede – men det ved vi jo ikke hvor er). Den biologiske far kan også være blevet dømt, men så vil det stadig foregå i faderens retskreds. Derfor er den ”letteste” måde at gå gennem amtet, hvor moderen boede. I amtets arkiv vil der være et afsnit i journalen for alimentationer/børn uden for ægteskab.  Du kan finde en oversigt over amtets arkiv i arkivdatabasen Daisy. Søg på amtet som ‘arkivskaber’.

Du kan med fordel kigge på vores vejledning til faderskabssager.

Det kan også være, at du kan finde informationer om den biologiske far i adoptionssagen. Se vores vejledning til adoptionssager.