Kildekritiske værktøjer

Skal du og dine elever i grundskolen eller på ungdomsuddannelsen arbejde med kildekritik? Brug bl.a. Rigsarkivets lille guldbog, fakta-arket eller se filmene om de kildekritiske begreber.

Fakta-ark om de kildekritiske grundbegreber
Eleverne bliver i fakta-arket introduceret til de vigtigste begreber inden for kildekritikken. Fakta-arket henvender sig til grundskolens mellemtrin og overbygning.

Fakta-ark om de kildekritiske grundbegreber (PDF)

 

Plakat om kildekritik
Plakaten er lige til at printe ud og hænge op i klassen. Plakaten supplerer Fakta-arket og introducerer eleverne for de vigtigste begreber inden for kildekritikken.

Plakat om kildekritik (PDF)

 

Den lille guldbog om kildekritik
Eleverne bliver klædt på til at arbejde med originale kilder og være kritiske, når de bedømmer en kildes værdi.

Den lille guldbog om kildekritik (PDF)

 

Arbejdsark til kildekritik
Med Rigsarkivets arbejdsark til kildekritik bliver eleverne guidet til at besvare de rigtige kildekritiske spørgsmål på baggrund af en problemformulering, de selv laver.

Arbejdsark til kildekritik (PDF)

 

4 film: Kildekritiske begreber
Rigsarkivet forklarer i filmene fire kildekritiske begreber gennem en fodboldkamp, som måske, måske ikke, blev dømt helt rigtigt af dommer Dan.

Se filmene her

 

Beretningen om skibet på Skanderborg Sø – en animationsfilm

En kort, tegnet introduktionsfilm til kildekritikens grundbegreber. Filmen tager udgangspunkt i historien om et skib, der blev bygget på Skanderborg Sø i 1500-tallet. Men hvem beordrede egentlig skibet bygget: Kongen eller hans søn?
Læs mere om filmen her