Kildekritiske værktøjer

Skal du og dine elever i grundskolen eller på ungdomsuddannelsen arbejde med kildekritik? Brug Rigsarkivets lille Guldbog om Kildekritik, fakta-arket om de kildekritiske grundbegreber eller se animationsfilmen om skibet på Skanderborg Sø.

Fakta-ark om de kildekritiske grundbegreber

Med Rigsarkivets hand-out om de kildekritiske grundbegreber bliver eleverne introduceret til de vigtigste begreber inden for kildekritikken ud fra konkrete eksempler. Fakta-arket henvender sig til grundskolens mellemtrin og overbygning og suppleres af plakaten:

 Fakta-ark om kildekritik (PDF)

Plakat om kildekritik

Rigsarkivets plakat om grundbegreber indenfor kildekritik er lige til at printe ud og hænge op i klassen. Plakaten introducerer eleverne for de vigtigste begreber inden for kildekritikken.

 Plakat om kildekritik (A3) (PDF)

Den lille Guldbog om Kildekritik

I denne vejledning giver vi eleverne værktøjer til at bedømme kilder. Hvornår er en kilde for eksempel en ’god’ kilde? Kan man stole på kildens ophavsmand, og er det sandt, hvad der står i kilden? Når eleverne har læst Den lille Guldbog, er de bedre klædt på til at arbejde med originale kilder og være kritiske, når de bedømmer en kildes værdi. De kildekritiske værktøjer kan eleverne bruge, uanset om de arbejder med originale historiske kilder eller henter informationer på internettet.

 Den lille guldbog om kildekritik (PDF)

Arbejdsark til kildekritik

Med Rigsarkivets arbejdsark til kildekritik bliver eleverne guidet til at besvare de rigtige kildekritiske spørgsmål på baggrund af en problemformulering, de selv laver.

Arbejdsark til kildekritik (PDF)

Beretningen om skibet på Skanderborg Sø – en animationsfilm

En kort, tegnet introduktionsfilm til kildekritikens grundbegreber. Filmen tager udgangspunkt i historien om et skib, der blev bygget på Skanderborg Sø i 1500-tallet. Men hvem beordrede egentlig skibet bygget: Kongen eller hans søn?

Kildekritik – en tegnet introduktionsfilm