Om Rigsarkivets undervisningstilbud

Eleverne får mulighed for at selv at afdække danmarkshistorien gennem arbejdet med originale kilder.

Rigsarkivets undervisningstilbud på nettet

Vi har forskellige online undervisningstilbud, der alle giver eleverne spændende læringsoplevelser gennem mødet med de originale kilder.

Se også oversigt over tilbuddene på kilderne.dk.

  • Tidslinjerne er kronologisk opbyggede samlinger af kilder om et bestemt tema, som findes både til grundskolen og ungdomsuddannelserne. Tidslinjerne giver eleverne mulighed for selv at arbejde grundigt med kildekritik og beskrive deres egen fortolkning af historien. Tidslinjerne kan også bruges via Skoletube, hvor I selv kan tilføje nedslag og få nye vinkler på historien. Der findes Tidslinjer for folkeskole og Tidslinjer for gymnasium og hf.
  • Aargang 0 sætter fokus på hverdagslivet gennem syv virkelige børns historie fra 1900-1925. Materialet kan bruges både i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. Eleverne skriver børnenes livshistorie med udgangspunkt i de mere end 70 originale kilder med læsevenlige versioner og tilhørende arbejdsspørgsmål. Kilderne, illustrationerne og over 30 temaartikler giver indblik i almindelige menneskers liv i en tid, der var præget af krig, genforeningen med Sønderjylland og kvindernes kamp for stemmeret. Aargang 0 – til folkeskole, gymnasium og hf.
  • Stamtræet er en web-app fra Rigsarkivet, der lader eleverne udforske deres eget og almindelige historiske personers stamtræ, samtidig med at de lærer om historiske begivenheder. Stamtræet – en web-app.
  • Kildepakker er en samling af originale arkivalier i digitaliseret form, som kan bruges til at belyse et bestemt historisk tema. Materialet er ikke bearbejdet, men indbyder i stedet til at gå på oplevelse i kilderne. Kildepakkerne henvender sig til de videregående uddannelser. Kildepakker – til videregående uddannelser.
  • Skriv opgave er syv forslag til de studerende på de videregående uddannelser til at skrive opgaver med udgangspunkt i originale kilder. Kilderne skal i disse tilfælde typisk ses på Rigsarkivets læsesale. Skriv opgave – inspiration til studerende på videregående uddannelser.

Autentisk kildemateriale

Rigsarkivets undervisningstilbud giver eleverne en let og spændende indgang til kildekritik og Danmarkshistorien. Fælles for vores undervisningstilbud er, at de alle tager udgangspunkt i originale kilder fra Rigsarkivets store samling af dokumenter.

Der er kilder, der viser de overordnede linjer i historien og kilder, der viser, hvordan det enkelte menneske blev påvirket af de store begivenheder i Danmarkshistorien. Kilderne er nøje udvalgt af forskere fra Rigsarkivet.