torsdag 31. maj. 2018

Moderne STAMTRÆ for børn lanceres på den internationale børnedag

Den 1. juni inviterer Rigsarkivet og Sex og Samfund lærere og skoleelever indenfor til en snak om forskellige familieformer, danmarkshistorie og moderne digital slægtsforskning. Det sker i anledning af lanceringen af et nyt digitalt stamtræ, der skal tage højde for de 37 forskellige familieformer, der er registreret i Danmark. Børnene kan også forevige deres syn på begrebet ’familie’ ved at lægge det i en tidskapsel i Rigsarkivet.

Alle børn skal kunne lave netop deres stamtræ uanset hvordan netop deres familiesammensætning ser ud. Det er målet for det nye digitale undervisningstilbud ”Stamtræet”, som Rigsarkivet lancerer til alle landets skolebørn. Her kan eleverne indsætte informationer og fotos af deres familier.

Mai-Brit Lauritsen, der er projektleder på digitale undervisningstilbud i Rigsarkivet, fortæller:
”I den nye app har vi bevæget os væk fra de gængse skabeloner for slægtsforskning. Børnene får i stedet frie hænder til at definere deres helt egne stamtræer. Det mener vi er nødvendigt, da der i dag er der registreret 37 forskellige familieformer. Derfor kan vi selvfølgelig ikke nøjes med at tage udgangspunkt i den traditionelle kernefamilie.”

Udover muligheden for at lave deres egne stamtræer, så kan eleverne også dykke ned i fire tegneseriestriber, der illustrerer hver deres familietype, og som giver afsæt til at man i klasserne kan tale om forskellige familieformer. De lidt ældre børn vil også få mulighed for at udfylde stamtræer for historiske personer ved at se i de originale kirkebøger på nettet – både i en original og i en transskriberet læsevenlig udgave.I takt med at oplysningerne udfyldes, dukker der historiske begivenheder frem. Herved kan eleverne lære om kronologi og om, hvordan historiske begivenheder kan påvirke det enkelte menneske.
Til sidst kan lærerne evaluere den viden, eleverne har opnået med en quiz.

”Vi har udviklet det gratis undervisningstilbud til skolerne, så eleverne fra en tidlig alder får mulighed for at prøve at arbejde med de originale kilder til Danmarks historie, og så lærerne får mulighed for at tale om kilder. Det er et godt afsæt for arbejdet med historisk bevidsthed. Derudover byder Stamtræet ind i en aktuel samfundsdebat om børn, familier, skilsmisse og familieformer – ikke mindst i et historisk perspektiv.”

Til lanceringen i Rigsarkivet vil Sex og Samfund være repræsenteret for at fortælle om forskellige familieformer. Derudover vil der være et tidskapsel-event, hvor børnene skal skrive deres syn på begrebet ’familie’ og lægge det i en tidskapsel, hvorefter det vil blive bevaret for evigheden.

Praktiske oplysninger


Hvornår
: 1. juni 2018 klokken 13-15.
Hvor: Rigsarkivet, Harsdorffsalen. Indgang ved Tøjhusgade 1, 1218 København K.

Kontaktpersoner:
Projektleder for digitale undervisningstilbud Mai-Brit Lauritsen mbrl@sa.dk, tlf. 28 93 50 69
Eventansvarlig Ronja Vejdegren, rhv@sa.dk.
Presseansvarlig Julie Avery, jav@sa.dk, tlf. 41 71 72 41.

Se Stamtræet her

Find pressebilleder her