tirsdag 10. aug. 2021

Undersøg den demografiske udvikling i Danmark med få klik

Rigsarkivet er klar med et digitalt danmarkskort, Folk i Fortiden, som giver forskere, studerende og historieinteresserede mulighed for at undersøge befolkningens udvikling fra 1769 og frem til 1901. Kortet er baseret på folketællinger og andre data fra Rigsarkivet.

Med Rigsarkivets nye digitale Danmarkskort, Folk i Fortiden, kan du med få klik undersøge den danske befolknings udvikling samt dykke ned i nogle af de menneskeskæbner, der gemmer sig bag statistikkerne.

”Vi er utrolig glade for at kunne præsentere en ny og nem måde at bruge og finde Rigsarkivets demografiske data på. Data fra Rigsarkivet kan bruges på et utal af måder, som kommer vores samfund og brugerne til gode. Derfor er det vigtigt, at vi udstiller vores data på en måde, der er med til at synliggøre anvendelsesmulighederne på en overskuelig og interessant måde – og det gør Folk i Fortiden. Om du er studerende, forsker, slægtsforsker eller historieinteresseret, så kan Folk i Fortiden bidrage med nye sammenhænge og perspektiver på befolkningens udvikling,” fortæller rigsarkivar Anne-Sofie Jensen.

Et kort til demografisk udforskning

På Folk i Fortiden vælger du et enkelt sogn eller amt og klikker på forskellige variable som køn, alder og civilstand, hvorefter du får vist data på kortet. Du kan f.eks. undersøge hvor mange ugifte kvinder, der var i alderen 20-29 år i et bestemt område.

Kortet kan bruges til at gå på opdagelse i de variable, der på forhånd er defineret, men du kan også downloade folketællingsdata eller andre datasæt som for eksempel Database over fanger fra Horsens Straffeanstalt, 1853-1909. For folketællingernes vedkommende kan du downloade en hel folketælling, et enkelt sogn eller amt, og selv vælge lige præcis hvilke oplysninger fra folketællingerne, du vil hente.

Et indblik i menneskeskæbnerne bag tallene

Folk i Fortiden sætter også ansigt på nogle af de mennesker, som siden bygger på. På den måde, kan interesserede undersøge og læse om grupper, der skilte sig ud fra resten af befolkningen ved frivilligt eller tvunget at bo på en institution eller fængsel. Slægtsforskere vil også kunne anvende kortet til at finde ud af, om ens oldefar skilte sig ud fra de andre i sognet, eller om han var ”bare” en helt gennemsnitlig dansker.

”Jeg er særlig glad for den mulighed, som kortet har for at gå bag om tallene og læse historierne om virkelige mennesker i fortiden. Man kan for eksempel finde oplysningerne om en mand, som blev kaldt Ruderkonge. Bag dette besynderlige kaldenavn gemmer sig den berygtede Hans Rasmussen, som boede i Svendborg. Han blev som 57-årig i 1905 idømt livstid for tyveri fra og meddelagtighed i mordet på to hjulmandsfolk i Oure. Folk i Fortiden er en unik måde at koble den enkeltes historie sammen med gennemsnittet,” fortæller projektleder Mai-Brit Lauritsen.

Frivillige som projektets hjørnesten

Det grundlag som kortet er baseret på, er oplysninger fra folketællinger og andre kilder som f.eks. fangeprotokoller for Horsens Straffeanstalt. De oplysninger er kun blevet tilgængelige, fordi frivillige personer har affotografere og digitaliseret kilderne. Casper Jensen har været frivillig indtaster på projektet og fortæller:

”Jeg er slægtsforsker på hobbyniveau. Derfor er jeg bevidst om, hvor vigtig tilgængelighed er på arkivalier, som man ikke har mulighed for at tilgå på de fysiske arkiver, fordi man arbejder når de har åbent. Øget tilgængelighed hjælper en bredere del af befolkningen til at kunne tage del i eksempelvis slægtsforskning som hobby. Samtidig kan det fremme interessen og forståelsen for vores fælles kulturhistorie. Det driver mig til at deltage i projekter som det her, og hvis den øgede digitalisering og tilgængelighed bidrager til at den yngre del af befolkningen finder et lys i slægt og historie, så er det bare en bonus”.

Læs den fulde pressemeddelelse om Folk i Fortiden her.

Besøg Folk i Fortiden for at gå på opdagelse i kortet eller finde data til dit næste forskningsprojekt.