mandag 28. jun. 2021

To hemmelige kasser fra Den kolde krig er fundet i Grønland

Se med når første afsnit af serien ”På sporet af de hemmelige koldkrigskasser” løber over skærmen, den 5. juli. Her følger vi forsker og arkivar i Rigsarkivet, Lif Lund Jacobsen, der er taget med Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering til Grønland i jagten på to forsvundne koldkrigskasser.

Historien starter tilbage til 1952, hvor den danske statsgeodæt og officer, Jens-Frederik Chantelou, i al hemmelighed graver to kasser ned i Grønland. Koldkrigsårene i Danmark er præget af usikkerhed og indholdet i kasserne er dybt fortroligt. Det skal anvendes til genopbygning af Danmark, hvis en altødelæggende katastrofe finder sted.

Vital information gravet ned i Grønland

Gammel kasse, der har været nedgravet i Grønland. Koldkrigskasser. Rigsarkivet.
Foto: Lif Lund Jacobsen.

Chantelou er dengang chef for en afdeling på Geodætisk Institut og dermed ansvarlig for alle de opmålinger, der er nødvendige for at lave kort over Danmark og Grønland. I de to nedgravede kasser er der vital information om hele det danske land, blandt andet nøjagtige højder og koordinater for samtlige danske fikspunkter, der kan bruges til kortlægning af hovedveje, kraftvarmeværker, rensningsanlæg og havne. Så informationerne må endelig ikke falde i de forkerte hænder.

Det hemmelige sted fundet i opmålingsbog på Rigsarkivet

I næsten 70 år har kasserne været så godt skjult i Grønland, at ingen har kunnet finde dem – også trods ihærdige forsøg fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering. Lige indtil en medarbejder hos Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering på læsesalen i Rigsarkivet kigger i Chantelous grønne opmålingsbog og ser, at der er fuld dokumentation af opmålinger, beregninger og koordinater for nedgravningen af kasserne.

Suset fra Den kolde krig

Arkivar og forsker, Lif Lund Jacobsen, har en særlig indsigt i geodæternes arbejde under den kolde krig og er med på jagten efter de hemmelige koldkrigskasser for at sikre, at kassernes indhold kommer sikkert til Danmark. Hun fortæller:

Arkivarer står omkring en af de to koldkrigskasser, der har været gravet ned i Grønland i 70 år. Rigsarkivet.”Normalt får jeg ikke jord under neglene, når jeg indsamler arkivalier og data fra myndigheder til bevaring i Rigsarkivet. Så at få chance til at være med på denne ekspedition var helt enestående. Ingen af os vidste jo, om kasserne stadig lå der og om indholdet var intakt. Så det var en fantastisk oplevelse af finde de to kasser og sidenhen åbne dem i Danmark sammen med Nationalmuseet. Jeg må konstatere, at selv en erfaren forsker og arkivar som mig kan mærke historiens vingesus i sådan et øjeblik. Nu kunne jeg endelig oprulle hele historien om nedgravningen med ledetråde fra Chantelous grønne opmålingsbog og dokumenter i Rigsarkivet”.

På sporet af de hemmelige koldkrigskasser

Hvilke hemmeligheder kasserne gemmer, hvorfor de først bliver fundet nu og om indholdet er intakt efter 70 år i den grønlandske jord, det kan du  få svar på fra den 5. juli, i programserien ’På sporet af de hemmelige koldkrigskasser’. Sendes første gang på DR 1 den 5. juli, og kan streames på dr.dk.

Se øvrig omtale af historien

For yderligere oplysninger

Pressen kan kontakte Rigsarkivets presseansvarlige, Julie Avery, jav@sa.dk, tlf. 41 71 72 71.