fredag 1. jun. 2018

Rigsarkivet lancerer Stamtræet – en web-app til skolebørn

Med afsæt i originale kilder og i slægtsforskning lancerer Rigsarkivet Stamtræet - en ny web-app til skolebørn på mellemtrin. Stamtræet tager højde for de 37 forskellige familieformer, der er registreret i Danmark i dag.

Stamtræet

Rigsarkivet har lavet et digitalt stamtræ til skolebørn, hvor eleverne kan indsætte informationer og fotos af deres familier. Alle børn, uanset familiesammensætning, skal kunne lave netop deres stamtræ – og det uanset hvordan netop deres familie ser ud.

Børnenes eget stamtræ

I appen har vi bevæget os væk fra de gængse skabeloner, og børnene får frit lejde til at definere deres helt eget træ. Udover muligheden for at lave deres eget stamtræ, er der til stamtræet tilknyttet fire tegneseriestriber, der illustrerer hver deres familietype, og som giver afsæt til at tale om familieformer.

Historiske stamtræer

De lidt ældre børn kan udfylde stamtræer for historiske personer ved at se i originale kirkebøger, i både en original og i en transskriberet udgave. I takt med at oplysningerne udfyldes, dukker der historiske begivenheder frem. Herved lærer eleverne om kronologi og om, hvordan historiske begivenheder påvirker det enkelte menneske. Til sidst evalueres den viden, eleverne har opnået, ved at de besvarer en quiz.

Bidrager til aktuel samfundsdebat

Udover at eleverne fra en tidlig alder stifter bekendtskab med de originale kilder, byder Stamtræet også ind i en aktuel samfundsdebat om børn, familier og skilsmisse.

Til lanceringen vil Sex og Samfund være repræsenteret for at fortælle om forskellige familieformer. Derudover vil der være et tidskapsel-event, hvor børnene skal skrive sit syn på begrebet ’familie’ og lægge i en tidskapsel, hvorefter det vil blive bevaret for evigheden.

Læs mere om Stamtræet og brugen af det her

Se Stamtræet her

Læs pressemeddelelsen her