mandag 26. okt. 2015

Sønderjyske Arkivalier – nyt indtastningsprojekt

Onsdag den 28. oktober åbner vi for et nyt indtastningsprojekt vedr. Sønderjyske Arkivalier. Du kan deltage og være med til at gøre indholdet af dokumenterne søgbart og let tilgængeligt for alle.

Indtastningsprojektet kommer udelukkende til at omfatte indtastning af arkivserier, der har særlig tilknytning til den sønderjyske historie.

Kilderne omhandler skelsættende historiske begivenheder som f.eks. 1. og 2. slesvigske krig, 1. verdenskrig og Genforeningen. Begivenheder der i sig selv og samlet gør den enkeltes historie til et lille stykke unikt danmarkshistorie.

Om kilderne

Projektet med at indtaste sønderjyske kilder er selvfølgelig for alle med en interesse for den sønderjyske historie. De kilder, vi har samlet, er i første omgang Kartotek over krigsfanger fra 1. verdenskrig, men meget snart følger Medlemskartotek fra DSK, lister over Dansksindede Sønderjyske Krigsdeltagere, Preussiske ansøgninger om veteranhjælp og de Alfabetiske lister (Lægdsruller).

Har du flere forslag, hører vi meget gerne fra dig.

Hvilke oplysninger

I det første projekt registrerer vi navne, fødselsdato og sted på de cirka 4000 sønderjyder, der under Første Verdenskrig var havnet i allieret krigsfangeskab. Men herudover er oplysningerne på kortene mange og varierede. De giver såvel hver for sig som samlet et nuanceret og meget detaljeret indblik i de mange tusinde sønderjyder, der under Første verdenskrig var endt i krigsfangelejer.

Et typisk kort indeholder navn, fødselsoplysninger, troppeoplysninger, hvornår vedkommende ankom til Danmark m.v. Men du finder også små bemærkninger som f.eks. at Johannes Bollmann blev ”født på rejse mellem Flensborg og Husum”.

Vær med til gøre denne samling af 7303 kartotekskort søgbar.

Arrangement på Rigsarkivet, Aabenraa

Lanceringen af projektet bliver markeret med et arrangement på Rigsarkivet, Aabenraa onsdag den 28. oktober kl. 14, hvor blandt andet Museumsinspektør på Sønderborg Slot, René Rasmussen, vil tale ”Faneflugt og fangelejr”. Du er meget velkommen til at deltage.

Yderligere oplysninger om projektet

Læs her om hvordan du kan være med

Du kan også skrive til crowd@sa.dk eller ringe til tlf. 41 71 73 00 alle hverdage kl. 9-12.