fredag 6. okt. 2017

”Skriften på væggen”- Kulturnat på Rigsarkivet, København

Christian den 4., Emma Gad, Karen Blixen, H.C. Andersen, Struensee og Caroline Mathilde bliver vakt til live til Kulturnatten på Rigsarkivet, København, hvor deres underskrifter lyser op i mørket. Pyrus giver autografer, og en grafolog fortæller, hvad hun kan læse ud af publikums håndskrift. Så kom og vær med til en sjov aften i skriftens tegn!

Kulturelle skriftsprog er en foranderlig størrelse, der nemt kan blive glemt. Derfor bliver Rigsarkivets facade til Kulturnatten prydet med lysende underskrifter fra Danmarks historie. Under titlen ”Skriften på væggen” sætter vi fokus på skriftens historie.

Arkivnisse og grafolog

Som et sjovt indslag har Rigsarkivet allieret sig med en ægte arkivnisse. Det er Pyrus, der i anledning af Kulturnatten møder op og giver autografer til både børn og voksne. Senere på aftenen får man mulighed for at få analyseret sin håndskrift, når grafologen Maria Ploug indtager scenen.

Rundvisninger, slægtsforskningsværksted og skriveværksted

Hele aftenen vil der desuden være rundvisninger i magasinerne, der ellers er lukkede for offentligheden. Her kan man høre om de gamle bygninger, skriftens historie og om hvad der sker på Rigsarkivet. Frivillige slægtsforskere hjælper gæsterne med at finde spor fra slægterne, og der er et skriveværksted, hvor børn og unge kan lære at skrive med fjerpen og blæk. Man kan også lave et badge, som man kan tage med hjem.

Skriftens historie

”Rigsarkivet rummer uendeligt mange historier, blandt andet skriftens historie”, fortæller projektansvarlig Ronja Hougner Vejdegren. ”I skolerne skal eleverne ikke længere have ordenskarakterer, og vi skriver alle sammen på computer, men sådan har det ikke altid været. I de mange arkivalier vi har, gemmer der sig skriftlige beretninger fra fortiden. I år fokuserer vi ikke så meget på, hvad der står, men hvordan det står. Vi synes, det er en fabelagtig mulighed for at give børn og voksne et indblik i, hvordan skriften har udviklet sig gennem tiden og give et bud på, hvad den betyder i dag.”

Se mødested, tidspunkter m.m. her