mandag 21. jan. 2019

Rigsarkivet indgår samarbejde med Ancestry

Aftalen med den amerikanske virksomhed Ancestry betyder millioner af nye farvebilleder af kirkebøger på Arkivalieronline og giver mulighed for, at kirkebøger fra 1812-1892 kan blive søgbare hos Rigsarkivet.

Aftalen er en enestående mulighed for at øge tilgængeligheden til Rigsarkivets samlinger og er støttet af Kildeindtastningskomiteen, Danske Slægtsforskere og Samfundet for Dansk Genealogi og Personalhistorie.

Affotografieringer og afskrifter

Ancestry har affotograferet alle kontraministerialbøgerne fra 1814-1892. Rigsarkivet har allerede modtaget de første billeder, som er i meget høj kvalitet (se eksempel). Resten kommer i løbet af 2019. Til gengæld har Rigsarkivet givet Ancestry lov til at bruge Rigsarkivets billeder af kirkebøger fra perioden 1893 til 1914 på deres website.

Andet led i aftalen er udveksling af afskrifter af arkivalier. Udover at affotografere kirkebøgerne afskriver Ancestry kirkebøgerne, så de bliver søgbare, og virksomheden har tilbudt, at Rigsarkivet må bruge afskrifterne og publicere dem på Rigsarkivets online tjenester.

Indhentning af samtykker fra indtastere

Ancestry vil desuden gerne have lov til at bruge de afskrifter af folketællinger, der ligger i Dansk Demografisk Database (DDD). Rigsarkivet er derfor ved at indhente samtykker til, at afskrifterne må udleveres fra dem, der har bidraget til indtastningen.

Er du indtaster kan du give dit samtykke her

Læs mere om aftalen