tirsdag 29. okt. 2019

Rigsarkivet hylder ”Kulturarvens Helte” til Frivilligdag 2019

Den 25. oktober 2019 blev der for anden gang afholdt Frivilligdag for Kulturarvens Helte fra hele landet. Frivilligdagen foregik på Rigsarkivet, Aabenraa.

Her ses Kulturarvens Helte foran Rigsarkivet, Aabenraa ved Frivilligdagen 2019.

Omtrent 80 frivillige havde fundet vej til Rigsarkivet i Aabenraa. Dagen bød på rundvisning på arkivet, foredrag ved Axel Johnsen (Museum Sønderjylland), Hans Schulz Hansen (Rigsarkivet, Aabenraa), og rigsarkivar Anne-Sofie Jensen.

Sidst men ikke mindst blev der indtaget en herlig frokost i de historiske rammer på ”Folkehjem”; et sted, der dannede ramme om skelsættende begivenheder før, under og efter genforeningen i 1920.

Stemningsbilleder fra Frivilligdagen 2019.

Kulturarvens Helte gør det nemmere at bruge originalt materiale

Kulturarvens Helte er de frivillige, der driver den brugerdrevne tilgængeliggørelse af Rigsarkivets samlinger. For tiden omfatter dette digitalisering, afskrivning og vejledning. Når arkivalier digitaliseres og lægges online, øges tilgængeligheden.

Når arkivalier afskrives, kan enhver, der kan finde ud af at søge i Google, også søge og finde i originalt kildemateriale. Endvidere skabes datasæt, der i udtræk kan anvendes i statistisk forskning. Således bidrager frivillige til at gøre det nemmere for alle at bruge originalt, historisk kildemateriale.

Der afskrives ca. 80.000 navne på fortidsdanskere om måneden på Dansk Demografisk Database og på Rigsarkivets indtastningsportal.

Alene i 2019 ventes 2,5 millioner billeder, skabt af frivillige, publiceret på Arkivalieronline.