tirsdag 19. mar. 2019

Rigsarkivet er nomineret til Historiske Dages Fornyelsespris

Sammen med Slægtsforskernes Bibliotek, 100 danmarkshistorier, Nationalmuseets kedsomhedsknap og det historiske satire-netmedie Satyren er Rigsarkivets 'Stamtræet' med i opløbet om at vinde Fornyelsesprisen.

Fornyelsesprisen uddeles hvert år på Historiske Dage. Prisen skal fremhæve og præmiere nye, nyskabende, overraskende og anderledes måder at formidle historie og kulturarv og gøre dem tilgængelige for flere mennesker.

Blandt kriterierne er, at præmierede tiltag skal gøre brug af nye formidlings- eller tilgængeliggørelsesformer og skal have haft en reel brugsværdi for virkelige brugere. Der er ikke krav til prismodtagerne om en bestemt form for formidling. Prisen kan modtages af både institutioner, virksomheder, foreninger, bevægelser, projekter og enkeltpersoner, som lever op til de kriterier, der er opstillet for modtagelse.

Slægtshistorie og den fælles danmarkshistorie

Mai-Britt Lauritsen er arkivar i Aabenraa og har været projektleder på appen Stamtræet. Hun glæder sig over nomineringen:
”Vi er glade for nomineringen som kommer i kølvandet på en væsentlig ændring i appen. I efteråret er der lanceret en ny mulighed helt uden login, netop fordi vi håber at mange uden for undervisningsverdenen kan bruge Stamtræet. Der har faktisk været en efterspørgsel efter denne mulighed, som vi har været glade for at kunne imødekomme. Slægtshistorie er den personlige indgang til den fælles danmarkshistorie og desuden et emne, der for alvor kan binde sammen og skabe oplevelser på tværs af generationer.”

Stamtræ med alle slags familierelationer

I appen Stamtræet skal barnet bygge et farvekodet generationstræ med udgangspunkt i sig selv. Barnet udfylder Stamtræet med oplysninger om sig selv og indsætter et foto eller en emoji-lignende figur og tilføjer en lille biografi om den enkelte person. Herefter bygger man videre på stamtræet med de familierelationer, der er vigtige for den enkelte: papforældre, bonussøskende og tilmed kæledyr.

Stamtræet tager udgangspunkt i den enkelte og har til formål at få børnene til at reflektere over tidligere generationer, relationer og sig selv i samspil med historiske begivenheder og åbner for en dialog med familien om historien.

Læs mere om Historiske Dages Fornyelsespris og de nominerede her.

Læs mere om Historiske Dage.