mandag 11. nov. 2019

På flugt fra DDR under Den Kolde Krig – ny historie fra arkivet

I lørdags var det 30 år siden, at Berlinmuren faldt. I en historie fra arkivet kan du læse om, hvordan tre unge østtyskere tog flugten over Østersøen i en gummibåd i juledagene 1977. De flygtede fra DDR – og nåede frem til Vesten.

Med jævne mellemrum hører vi om afrikanere og asiater, der forulykker i Middelhavet under deres flugt til Europa. De færreste ved, at omkring 7.000 østtyskere forsøgte at flygte over Østersøen under Den Kolde Krig, og mindst 174 af dem mistede livet i forsøget. Samlet set nåede kun 1.000-2.000 østtyskere frem til Vesten – og mere end 4.500 blev pågrebet af de østtyske myndigheder, inden de nåede friheden.

Dem, der kom helskindet over Østersøen, tæller bl.a. tre unge østtyskere, der den 23. december 1977 kørte nordpå fra Berlin for at lægge fra land i en gummibåd. De ville til Danmark, så de kunne rejse videre ind i Vesttyskland.

Læs hele historien om de tre østtyskere på flugt over Østersøen.

Rigsarkivet fortæller historier

Til at fortælle historien ”På flugt fra DDR under Den Kolde Krig” er især brugt en døgnrapport fra Vordingborg Politis arkivserie, men også en række artikler om politiarkiver. Hver historie afsluttes med en oversigt over de anvendte arkivalier og eventuel anden litteratur, så du kan få inspiration til selv at gå på jagt efter de mange historier, som Rigsarkivet gemmer på.

Find flere historier fra arkivet her.