fredag 29. maj. 2020

Oplev magisk projektionskunst på Rigsarkivets mure i Aabenraa

Frem til 9. juni kan du hver aften opleve medieshowet 'Land mellem grænser - herfra hvor vi står i 100 år' med den internationale kunstgruppe Tura Ya Moya.

Den internationale kunstgruppe Tura Ya Moya besøger Aabenraa med deres kunst-container, hvor de vil forvandle Rigsarkivets mure med magisk projektionskunst bla. med arkivalier fra Rigsarkivets samlinger. Installationen åbnes fredag den 29. maj kl. 21, og kan opleves hver aften kl 21-23 frem til 9. juni 2020.

En audiovisuel tidsrejse om Genforeningen 1920

Billedprojektioner og lyd i forårsnatten fortæller ud fra arkivmateriale, lyd-dokumenter og musik om tiden inden og omkring genforeningen i 1920. Den kunstneriske fortolkning lægger særligt vægt på datidens kvinders ord og billeder i et møde med unge stemmer af i dag. Kunstnerne Karen Thastum (Tura Ya Moya) og Anne Lildholdt (Foreningen Makrelsalat) skaber værket dels ud fra arkivmateriale fra egen familie i Sønderjylland og ud fra materiale fra Rigsarkivet i Aabenraa.

Kunstcontaineren er en ombygget 20 fods transportcontainer, hvorfra der kan projiceres billeder ud på omgivelserne. Den har de sidste 4 år tilbagelagt mere end 3000 km med forskellige projekter i Skandinavien og Grønland.

Coronakrisen til trods og til refleksion 

Projektet er et af de få Genforeningsprojekter, der kan gennemføres trods coronakrisen, da det finder sted udenfor. Karen Thastum fortæller: ”Det har været et stort arbejde at finde ud af om vi overhovedet har kunne afholde dette projekt, og samtidig har krisen givet os begge tid til at kigge i egne gemmer, gamle breve og Rigsarkivets kildepakker fra Genforeningstiden, og jeg skal love for at det har været en spændende rejse, som vi nu prøver at formidle, med disse kunstneriske projektioner i natten. Det er et utroligt rigt og nuanceret billede man får, der samtidig gør klart, hvor utrolig anderledes livet var for kvinder for 100 år siden. Den lukkede grænse under corona blev for mig nærmest et symbol på tiden i Sønderjylland under 1. verdenskrig, hvor grænsen jo for så vidt også var lukket”.

Tura Ya Moya er kendt for deres mange flotte installationer i ind- og udland fx på Nationalmuseet, de Nordiske ambassader i Berlin, i Mønsted kalkgruber og ved Aabenraa Havn med projekt “Til Ungdommen” i 2005. ‘Land mellem grænser – herfra hvor vi står i 100 år’  har modtaget støtte fra Aabenraa Kommune og Statens Kunstfond.

Alle er velkommen til at komme og opleve showet hver aften kl. 21-23, det er ganske gratis og udendørs. Publikum opfordres til at overholde gældende regler for afstand og forsamling. Se mere om projektet her.