mandag 2. maj. 2016

Ondskabens øjne bygger på arkivalier fra Rigsarkivet

Poul Duedahl: Ondskabens øjne. En biografi om Jens Nielsen udkommer 2. maj på Gads forlag. Bogen bygger på arkivalier fra Rigsarkivet.

Ondskabens øjne belyser baggrunden for stop af henrettelser i Danmark og fortæller om Jens Nielsen og hans liv. I 1892 blev Jens Nielsen henrettet ved halshugning med økse i fængselsgården i Horsens Statsfængsel. Han blev dermed den sidste i Danmark, som blev henrettet for forbrydelser begået i fredstid. Bogen har allerede fået omfattende pressedækning med omtaler på bl.a. TV2, i Politiken, Berlingske Tidende og Jyllands-Posten. Flere af journalisterne har hæftet sig ved det forunderlige i, at man kan finde så mange oplysninger om et enkelt menneske. Men det er der en meget simpel forklaring på, fortæller forfatteren, der er lektor i historie ved Aalborg Universitet:

”Rigsarkivet har spillet en afgørende rolle for bogens tilblivelse. Langt størstedelen af bogens kilder er nemlig fundet her. Især politiets og retsvæsenets arkivalier har været helt uvurderlige. De har gjort det muligt at følge omtrent hvert et skridt, Jens Nielsen tog i sit korte liv. Undertiden giver de et uhyre detaljeret billede af, hvad han foretog sig dag for dag, time for time, ja sågar fra minut til minut. Det er dybt fascinerende, og jeg håber og fornemmer, at denne fascination smitter af på bogens læsere,” siger Poul Duedahl.

Får man lyst til selv at stifte bekendtskab med nogle af arkivalierne, er det også muligt. Et udpluk af arkivalierne om Jens Nielsen indgår nemlig i kildesættet Dødsstraf  – og retten til liv, som er kilder arkivar og seniorforsker ved Rigsarkivet, Asbjørn Thomsen, har udvalgt sammen med Poul Duedahl.

Se kildesættet Dødsstraf  – og retten til liv