fredag 28. aug. 2020

Nyt på Arkivalieronline i sommer – 100 millioner digitaliserede sider

Scannere og fotoapparater har ikke stået stille i Rigsarkivet over sommeren - tværtimod. Her kan du læse om nye materialer, der er kommet på i juli og august og om milepælen på 100 millioner.

Hen over sommeren er Arkivalieronline blevet opdateret med bl.a.:

  • Pastoratsarkiver med fx Forloverprotokoller og Protokol over gravsteder fra Sankt Petri Tyske Kirke i København
  • Søetatens skiftesager
  • Det Midlertidige Ministerium for Sønderjyske Anliggender med fx Journalsager vedr. veteraner og invalider
  • Viborg Landsting og andre retter med fx dom- og justitsprotokoller

100 millioner digitaliserede billedfiler

Med sommerens nye materialer på Arkivalieronline har vi nu passeret 100 millioner digitaliserede billedfiler. 75 millioner af dem kan ses på Arkivalieronline og frit benyttes af alle – hvor i verden, man end befinder sig. De sidste 25% er arkivalier, der endnu ikke må bruges frit af alle, ofte fordi de indeholder personfølsomme oplysninger. Dem passer vi godt på, og publicerer først, når vi er sikre på at de er gamle nok. Indtil da bruger vi dem, når vi behandler ansøgninger om adgang til nyere arkivmateriale – og stiller digitalt til rådighed for de, der har fået adgang til materialet.

Tak til de mange frivillige fotografer

I 2006 startede Rigsarkivets digitale publicering af arkivalier på Arkivalieronline. De første var kirkebøger og folketællinger, siden er der kommet materiale om alt fra skilsmisser og soldater til skibstegninger og stofprøver. De senere år har frivillige fotografer bidraget med millioner af affotograferinger – og milepælen på de 100 millioner digitaliserede billedfiler skyldes ikke mindst Kulturarvens Heltes utrættelige arbejde. Stor tak til fotogrupperne i både Odense, Viborg, Aabenraa og København! Se her, hvad der er kommet online i august.

Se oversigterne over materialet

Pdf-ikonPastoratsarkiver

Pdf-ikonViborg Landsting og andre retter

Pdf-ikon Søetaten, Sønderjyske Anliggender m.m

God fornøjelse med sommerens nye materialer på Arkivalieronline!