mandag 7. sep. 2020

Nyt på Arkivalieronline i juli og august

Mange er allerede gået på sommerferie, men med skiftende vejr, er der dage hvor man helst vil holde sig indendørs. På sådan nogle dage kan du nu dykke ned i nye digitaliseringer på Arkivalieronline.

I juli og august er Arkivalieronline blevet opdateret med en masse nyt materiale fra mange egne af landet og gennem flere århundreder. Tag et kig i listerne, der gemmer sig stakkevis af gode historier og kilder – for vi kan kun hive et par stykker frem her.

Flere sygeprotokoller, et privilegeret teater og vidner fra 1400-tallet

Dyk fx ned i sygeprotokoller fra Frederiks hospital fra 1757 til 1850, som du finder i oversigten over diverse pastoratsarkiver, sammen med materiale fra en del sogne på Sjælland, Fyn og Bornholm, fx kommunionsbøger, kongebreve og præsteskudsmål.

Fra Det Kongelige Teater finder du de originale privilegier og skøde fra 1746. Og fra Pergamentsamlingen kommer den ældste nyhed i denne omgang; nemlig et pergament med segl fra 1477, hvor Ålborg borgmester, råd og borgere bevidner, at “så længe de kan mindes har Henrik Knudsen (Gyldenstjerne) og Knud Henriksen (Gyldenstjerne) haft jus patronatus til Sønderholm og Frejlev kirker”.

Værgemål og dødsattester fra de frivillige fotogrupper

Fotogruppen i Aabenraa har haft Haderslevs Amt under scanneren, og du kan finde vormundschaftssachen, altså sager om værgemål, fra 1867 til 1920. Og så er der kommet endnu flere dødsattester på Arkivalieronline – helt fra Søllerød til Skagen.

Se oversigter over materialet

Pdf-ikon Omskrevne Tingbogsblade, Danske Kancelli, Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab m.m. 

Pdf-ikon Materiale Fra Det Kgl. Teaters Arkiv, Pergamentsamlingen og omskrevne tingbogsblade m.m.

Pdf-ikon Diverse pastoratsarkiver

Pdf-ikon Digitaliseret Materiale Fra Rigsarkivets Frivillige Fotografer, august 2021

God fornøjelse med alle de nye materialer på Arkivalieronline!