fredag 10. dec. 2021

Nyt på Arkivalieronline i november

Arkivalieronline har igen haft vokseværk. Her kan du læse om de mange nye digitaliseringer, der gør dig klogere på historien hjemmefra.

Vi har masser af nye materialer klar til dig – både fra de frivillige fotografer og fra Rigsarkivets egen digitalisering. Lad dig inspirere her, hvor vi fremhæver nogle få smagsprøver, og se de komplette lister over de nye digitaliseringer i listerne nederst.

Søens folk, breve fra Frederich Engels og kopper i 1800-tallet

Fra Søetateten finder du lange rækker af mandskabslister fra flåden, men også sygejournaler fra forskellige skibe i slutningen af 1700-tallet og vagtprotokoller fra Nyboder. I den mere stjernedryssede ende, finder du også to breve skrevet af Frederich Engels til Louis Pio i 1872. Brevene blev brugt som bevismateriale i Højesteretssagen mod Pio, Brix og Geleff i 1873. Se brevene fra Engels til Pio på Arkivalieronline.

Du kan også dykke ned i de spændende kilder om koppe-epidemier gennem 1800-tallet. Der er stamruller over koppepatienter på koppeanstalten i Søkvæsthuset i København, dokumenter vedr. kopper på Ærø, vaccinationsprotokoller og sager fra Den Kgl. Vaccinationskommission.

Fut på frivillig digitalisering i efteråret

Hele efteråret har der været gang i fotoapparaterne i de frivillige digitaliseringsprojekters værksteder rundt om i landet. Foruden friske forsyninger af dødsattester fra det meste af landet, har fotograferne i Viborg blandt andet knipset arrestjournaler fra Aalborg. Og i København har linsen stillet skarpt på fx stambøger fra Foreningen af 1837 til forsømte Børns Frelse, pasprotokoller fra Korsør, fæsteprotokoller og meget mere.

Oversigter over materialet

Pdf-ikon Materiale om koppeepidemi, tingbogsblade, skifteprotokoller m.m.  

Pdf-ikon Materiale Fra Det Kgl. Teater

Pdf-ikon Flådens mandskabslister, materiale fra Nyboder, Søkvæsthuset m.m. fra Søetaten

Pdf-ikon Digitaliseret materiale fra Rigsarkivets frivillige fotografer, september 2021.

Pdf-ikon Digitaliseret materiale fra Rigsarkivets frivillige fotografer, oktober 2021.

Pdf-ikon Digitaliseret materiale fra Rigsarkivets frivillige fotografer, november 2021.

Du kan også se oversigter over tidligere nyt på Arkivalieronline. Rigtig god arkivjagt hjemme i stuen!