tirsdag 7. sep. 2021

Nyt på Arkivalieronline i juli og august

Denne sommer er der kommet meget nyt på AO. Også fra de frivillige fotogrupper, som er kommet godt i gang igen efter en lang nedlukning. Få overblikket over alle de nye materialer, der er kommet på Arkivalieronline i juli og august. God læselyst!

Arkivalieronline er blevet opdateret med en masse nyt materiale fra mange egne af landet og fra flere århundreder. Tag et kig i oversigterne, der gemmer på stakkevis af gode historier og kilder. Her kan vi kun fremhæve et par stykker.

Et privilegeret teater, de syge og vidner fra 1400-tallet

Dyk fx ned i sygeprotokoller fra Frederiks hospital fra 1757 til 1850, som du finder i oversigten over diverse pastoratsarkiver, sammen med materiale fra en del sogne på Sjælland, Fyn og Bornholm, fx kommunionsbøger, kongebreve og præsteskudsmål.

Fra Det Kongelige Teater finder du de originale privilegier og skøde fra 1746. Og fra Pergamentsamlingen kommer den ældste nyhed i denne omgang; nemlig et pergament med segl fra 1477, hvor Ålborg borgmester, råd og borgere bevidner, at så ”længe de kan mindes har Henrik Knudsen (Gyldenstjerne) og Knud Henriksen (Gyldenstjerne) haft jus patronatus til Sønderholm og Frejlev kirker”.

Værgemål og dødsattester fra de frivillige fotogrupper

Fotogruppen i Aabenraa har haft Haderslevs Amt under scanneren, og du kan nu finde vormundschaftssachen, altså sager om værgemål fra 1867 til 1920. Og så er der kommet endnu flere dødsattester på Arkivalieronline – helt fra Søllerød til Skagen.

Oversigter over materialet

Pdf-ikon Omskrevne tingbogsblade, materiale fra Danske Kancelli og Det Kgl. danske Landhusholdningsselskab m.m.

Pdf-ikon Materiale Fra Det Kgl. Teater, Pergamentsamlingen og omskrevne tingbogsblade M.m.

Pdf-ikon Diverse Pastoratsarkivalier

Pdf-ikon Digitaliseret Materiale Fra Rigsarkivets Frivillige Fotografer. August 2021

Find oversigter over tidligere nyt på AO.

God fornøjelse bag skærmen!