onsdag 29. jan. 2020

Ny fælles forskningslæsesal på Diamanten

Det Kgl. Bibliotek og Rigsarkivet har åbnet en ny fælles læsesal, Forskningslæsesalen, i Den Sorte Diamant. Her kan borgerne dykke ned i hele Danmarks skriftlige kulturarv.

Flere hundrede personer var mødt op i Den Sorte Diamant mandag den 27. januar for at se den nye forskningslæsesal, der er åben for alle historieinteresserede.

Baggrunden for den nye forskningslæsesal er en aftale mellem Kulturministeriet, Det Kgl. Bibliotek og Rigsarkivet. Kulturminister Joy Mogensen forestod den officielle åbning flankeret af Direktør for Det Kgl. Bibliotek Svend Larsen og Rigsarkivar Anne-Sofie Jensen.

Én indgang til danskernes skriftlige kulturarv

Kulturminister Joy Mogensen udtaler om den nye læsesal:

”Jeg er glad for, at det er lykkedes at etablere en ny, fælles forskningslæsesal. Læsesalen giver mulighed for, at almindelige borgere kan få adgang til at fordybe sig i de originale kilder om Danmarks historie – såsom originale håndskrifter, kort, billeder og sjældne bøger. Det er en god balance mellem på den ene side hensynet til brug af arkivalier og bøger og på den anden side sikring af vores fælles danske kulturarv til de kommende generationer”.

Læs også om forberedelserne til den nye læsesal.

Naboer siden 1600-tallet

Det Kgl. Bibliotek og Rigsarkivet har været naboer gennem århundreder. Naboskabet går helt tilbage til Kong Frederik 3.s tid, hvor kongens arkiv og bibliotek befandt sig i det gamle Københavns Slot i henholdsvis Kirkefløjen og i Kongefløjens tårn. Siden er der sket meget. ”Men med en fælles læsesal fortsætter vi det gode naboskab og håber, at vi hermed har skabt endnu bedre rammer for vores mange brugere”, udtaler Rigsarkivar Anne-Sofie Jensen.

Det Kgl. Biblioteks Direktør Svend Larsen er enig: ”Mange bruger både Rigsarkivet og Det Kgl. Bibliotek. Så vi er stolte af at kunne lægge hus til en helt ny moderne læsesal, som er åben for alle, der ønsker at benytte begge institutioners materialer. Vi er overbevist om, at vi med den fælles indsats kan yde en god service til både gamle og nye brugere.”

Se åbningstiderne for den nye fælles læsesal i Den Sorte Diamant.

ARKITEMA Architects står bag ombygning

Forskningslæsesalen er indrettet i den gamle Speciallæsesal. Det er arkitektfirmaet ARKITEMA Architects, der har tegnet og ledet den grundlæggende ombygning. Kreativ leder og ARKITEMA MAA, Anna Kathrine Bisgaard Sørensen, har været glad for at være en del af en så interessant opgave:

“Det har været en fantastisk spændende opgave i nært samarbejde med de to kulturinstitutioners dedikerede medarbejdere og brugere, samt vores dygtige underrådgivere INNOBA og ingeniørfirmaerne Gert Carstensen og Eduard Troelsgaard. Sammen har vi skabt en helt ny ramme om borgerens møde med vores nationale kulturarv i en af de største læsesale i den ikoniske Sorte Diamant.”

Yderligere oplysninger

Har du brug for flere oplysninger? Kontakt venligst Rigsarkivets presseansvarlige Julie Avery på telefon 41 71 72 41 eller mail jav@sa.dk.

Find pressefotos fra åbningen af den nye læsesal på Mynewsdesk.com.