mandag 3. dec. 2018

Kulturarvens Helte overgår sig selv

Rigsarkivets brugere har givet sig selv deres første store julegave. I løbet af november måned er der nemlig blevet lagt ikke mindre end 285.000 nye billeder af kirkebøger, protokoller over handelsrejsende, strafferegistre og dødsattester på Arkivalieronline.

Billederne er taget af frivillige rundt omkring i Rigsarkivets læsesale. Det gør 2018 til et rekordår for frivilligdigitaliseringen i Rigsarkivet.

Frivilligdigitaliseringen er vokset med raketfart

De frivillige fotografer har igennem de senere år bidraget med rigtig mange billeder af arkivalier på nettet. Men i 2018 er frivilligdigitaliseringen vokset med raketfart og har slået alle rekorder,” udtaler Allan Vestergaard, områdeleder i Rigsarkivet, og fortsætter: ”Med 285.000 nye billeder alene i november har de frivillige tilgængeliggjort næsten ligeså mange billeder på én måned, som de gjorde i hele 2017, hvor frivilligscanningen tegnede sig for 308.000 nye billeder. I alt regner vi med, at der bliver taget et godt stykke over en million billeder i 2018.”

Digitaliseringen foregår i Rigsarkivets læsesale, hvor arkivet stiller udstyr til rådighed og faciliterer digitaliseringen. De frivillige vælger selv, hvilke arkivalier de ønsker at digitalisere, og organiserer selv arbejdet.

Alle får nem adgang til kilderne

”Vi har aldrig fået så mange billeder ind på én gang. Det er en formidabel indsats, der ydes, til glæde for så mange mennesker, der får nem adgang til kilderne til vores fælles historie. Vi oplever en enorm interesse for materialet, også fra f.eks. den medicinske forskning, der er interesseret i at bruge materialet til f.eks. forskning i arvelige sygdomme. Det er nogle samarbejder, vi ellers ikke ser tit på Kulturministeriets område,” slutter Allan Vestergaard.

Se her de arkivalier, som frivillige har tilgængeliggjort på Arkivalieronline siden 2016