mandag 4. nov. 2019

Kender du Bernhard Olsen – og hans smukke kostumetegninger?

Det har du nu chancen for. Bernhard Olsen er nemlig en af hovedpersonerne i den nyeste ’historie fra arkivet’ – og tegningerne er omdrejningspunktet.

Vi publicerer løbende Historier fra arkivet, som arkivarer og forskere udvælger og skriver på baggrund af arkivalier fra Rigsarkivet.

Efter afleveringen fra Det Kongelige Teaters arkiv har arkivar og seniorforsker Jørgen Mikkelsen skrevet en historie om museumsmanden Bernhard Olsen og Emma Gad som dramatiker ud fra arkivalier fra netop Det Kongelige Teaters arkiv.

Fra tegning til færdigt kostume

Historien “Kostumetegneren Bernhard Olsen, der skabte Frilandsmuseet nord for København” skildrer den farverige museumsmand og kostumetegner Bernhard Olsen – og hans kunstneriske virke på den kulturelle scene. Mange af Bernhard Olsens tegninger var ligeledes farverige og fuldstændig spækket med detaljer. Disse tegninger dannede nemlig grundlag for skræddernes arbejde, når de skulle sy dragter til nye opsætninger af teaterstykker.

Foruden Bernhard Olsen viser historien en mindre velkendt side af elitens Emma Gad med afsæt i dette replikskifte:

”Magna, du har en farlig natur, som fordrer megen omhu – megen beskæring.”
”Det kan gerne være, men ikke af dig, du gamle dydsirede tante Juliane. Jo mere, du beskærer mig, jo flere vilde skud … myldrer frem.”

Læs hele historien og se et udpluk af de velbevarede tegninger, der nu bor hos Rigsarkivet.

Digitalisering af Det Kongelige Teaters arkiv

Tidligere i år blev Rigsarkivet tildelt 2,3 mio. kr. til digitalisering af Det Kongelige Teaters arkiv. Denne særbevilling kommer fra Kulturministeriet, der de seneste år i høj grad har prioriteret digitalisering og dermed tilgængeliggørelse af vores kulturarv.