onsdag 24. feb. 2016

Kartotek over sønderjyske krigsfanger lægges online

Pressemeddelelse fra Rigsarkivet d. 24. februar 2016. - Takket være en ihærdig indsats fra en håndfuld frivillige er 7.303 navne på sønderjyske krigsfanger fra 1. verdenskrig nu tilgængelige online. Det gør det nemmere at forske i denne del af Danmarks historie.

En række frivillige i Sønderjylland har på under fire måneder indtastet Sønderjyllands kartotek over krigsfanger. Det betyder at man som slægtsforsker, journalist, forsker eller bare almindeligt historieinteresseret nu kan søge i kartoteket online.

Her finder man navne på de sønderjyder, der sad i fangelejre i blandt andet England, Frankrig og Rusland under 1. verdenskrig. På kartotekets kort finder man desuden oplysninger om, hvilken lejr krigsfangen sad i, hvilket regiment han havde tjent ved og hvordan han kom tilbage til Danmark.

I forbindelse med afstemningen om Sønderjyllands skæbne efter 1. verdenskrigs afslutning, var det afgørende at få krigsfangerne hjem til Danmark igen, så de kunne stemme.

Allan Vestergaard, der er områdeleder for Rigsarkivets Brugerservice og Formidling, udtaler:
”Det er et imponerende arbejde, der er blevet udført af de frivillige og på ganske kort tid. De frivillige har udvist et stort engagement og den mest flittige har indtastet hele 39 % af kartoteket! Det siger noget om den store historiske interesse og det særlige miljø, der er i Sønderjylland.
På Rigsarkivet er vi meget tilfredse med færdiggørelsen af indtastningsprojektet. Det er med til at bygge bro mellem fortid, nutid og fremtid. Slægtsforskere og andre interesserede vil nu med få klik kunne undersøge f.eks., hvilket regiment den enkelte krigsfange var hos før sin tilfangetagelse, og derved vil man kunne placere ham direkte på slagmarken i 1. verdenskrig.”

Yderligere oplysninger

Kontaktpersoner: Arkivar Leif Hansen Nielsen, Rigsarkivet Aabenraa, tlf. 41 71 74 42 og arkivar Mai-Brit Lauritsen, Rigsarkivet Aabenraa, tlf. 41 71 74 30.

Søg i kartoteket over sønderjyske krigsfanger

Læs mere om Rigsarkivets indtastningsprojekter her

Pressefotos

Find pressefotos her