onsdag 7. mar. 2018

Søg i en halv kilometer kvindehistorie

Kvindehistorisk Samling har gennem mere end 50 år været et vigtigt grundlag for dansk kvindehistorisk forskning. Nu bliver hele samlingen åben og søgbar, så alle kan dykke ned i arkiver fra rødstrømpebevægelsen og en række danske kvindeorganisationer.

Den 8. marts bliver Kvindehistorisk Samling åbnet på Rigsarkivet, så forskere og andre, der er interesserede i ligestilling, kvinde- og kønspolitik, igen kan dykke ned i arkiver fra Rødstrømpebevægelsen, Dansk Kvindesamfund, Kvindelige Akademikere samt Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed. Tidligere hørte samlingen under Statsbiblioteket, men blev overført til Rigsarkivet i efteråret 2016.

150 års kvindehistorie tilgængelig

Samlingen består af ca. en halv kilometer arkivalier fra centrale kvindeorganisationer samt privatarkiver fra fremtrædende personligheder, der gennem 150 års historie har arbejdet kvinde- eller kønspolitisk. Desuden omfatter samlingen over 1.000 plakater og mere end 100.000 avisudklip.

Direktør i KVINFO, Henriette Laursen, glæder sig over, at den autentiske dokumentation af kvindehistorien igen er tilgængelig: ”Kvindehistorisk samling er helt central, når det gælder forskning og viden om ligestillingens og kvindebevægelsens historie i Danmark. Samlingen danner grundlaget for de digitaliserede kildedatabaser, som KVINFO har liggende på nettet, og som er meget brugt af både studerende og gymnasieelever. Den var også uundværlig i opbygningen af Dansk Kvindebiografisk Leksikon. Derfor er det rigtig godt, at Rigsarkivet så hurtigt har fået genåbnet adgangen til samlingen efter flytningen.”

Søg i samlingen online i Rigsarkivet

Efter Kvindehistorisk Samling blev overført til Rigsarkivet i efteråret 2016, gik arkivarerne straks i gang med at ordne, pakke og ny-registrere den, så den kunne blive søgbar online. Første del af samlingen blev tilgængelig i december 2017, og nu er altså hele samlingen åben og søgbar.

Søg i samlingen her

Se mødereferater fra Dansk Kvindesamfund på Arkivalieronline

Rigsarkivar Asbjørn Hellum glæder sig over resultatet: ”Der er ingen tvivl om, at Kvindehistorisk Samling har national værdi. Det er en væsentlig del af vores fælles hukommelse og Danmarks kulturarv. Vi er glade for, at vi kan sikre Kvindehistorisk Samling gode og sikre rammer her på Rigsarkivet. Vi har med støtte fra Det Kongelige Bibliotek fået ordnet samlingen, der var uregistreret tidligere. Det er vigtigt for de forskere, der arbejder med materialet, at det nu er blevet ordnet og registreret. Det styrker forskningens adgang til materialet.”

Læs pressemeddelelsen