tirsdag 6. feb. 2018

Forsvundne Arvinger #2 – Find anden verdenskrigs skæbner i Rigsarkivet

I andet afsnit af De Forsvundne Arvinger fulgte Adam Jon Kronegh sporene fra storstikkeren med dæknavn Thora til hendes forsvundne arving. Vi kom tæt historien om hvordan det er at være pårørende til en stikker under besættelsen. Måske er der en historie i din familie om en modstandsmand eller en der flygtede til Sverige – eller om en stikker eller værnemager?

Gennem 8 afsnit følger DRs Mette Frisk arbejdet med arvingeundersøgelser i Rigsarkivet. I første afsnit fandt to søstre sammen og i andet afsnit, der blev sendt på DR1 tirsdag d. 6. februar, dykkede Rigsarkivets arkivar Adam Kronegh ned i bl.a. politirapporter, patientjournaler og protokoller fra Horserødlejren.

Søg selv viden om din og din families historie i arkiverne

Vil du selv i arkiverne og finde spor efter enten modstandsfolk og internerede – eller på den anden side – landssvigere, nazister og personer dømt unde retsopgøret efter krigen?

Her er 8 gode bud på steder du skal starte for at finde din og din families historie i Rigsarkivet:

Husk at det meste af materialet her endnu ikke er umiddelbart tilgængeligt, men du skal søge om tilladelse til at se det.

 • I Centralkartoteket, der er et stort navnekartotek over stikkere og nazister, som er oprettet af modstandsbevægelsen under krigen, kan du finde nazister, stikkere og danskere i tysk tjeneste.
 • Find personer der er retsforfulgt eller undersøgt under retsopgøret
  Rigsadvokaten undersøgte personer, der – måske – kunne dømmes for forræderi og landsskadelig virksomhed efter krigen. Sagerne findes som P-journalsager, men du skal starte med at finde personen i navneregisteret seddelregister til P-journal.
 • Når faren var tysk – eller allieret – soldat
  Der blev født mange børn som resultat af forbindelser mellem danske kvinder og tyske – eller allierede – soldater. Du kan finde faderskabssagerne i arkivet fra Justitsministeriets 1. kontor. Faderskabssager med tysk far har nummer 161. Faderskabssager med en allieret soldat som udlagt far har 158. Start i journalen det år barnet er født.
 • Modstandsfolk kan du finde online
  Modstandsbevægelsen førte lister over folk der ville være med i modstandskampen. Disse styrkelister er indtastet, så du kan søge efter personer modstandsdatabasen her: www.modstand.natmus.dk
 • Undersøgt af dansk politi for sabotage og modstandsarbejde
  Personer der blev anholdt for sabotage, spionage, at lave illegale blade og andre såkaldt dansk-tyske anliggender indtil 1944, kan findes i arkivet fra Statsadvokaten for Særlige Anliggender. Start i navnekartotek for AS-sager.
 • Flygtet fra værnemagten til Sverige
  Både jøder og modstandsfolk der måtte flygte til Sverige er blevet registreret hos Den Danske Flygtningeadministration i Sverige. Find Centralregister over flygtninge.
 • Deporterede og internerede politi- og modstandsfolk
  Der findes sager om deporterede og internerede i flere forskellige arkiver. I Udenrigsministeriets gruppeordnede sager (1909-1945) findes personsager om: Deporterede politifolk (84.A.29), Dødsdomme (84.G.1), Forbrydelser mod værnemagten (84.G.5), Internering af kommunister (120.D.24). Alle disse emneordnede grupper har fælles navneregister. Start i NAVNEKARTOTEK FOR POLITISK AFDELING.
 • Interneret i Frøslevlejren
  I marts 1944 åbnede Frøslevlejren. Det skete for at forhindre at værnemagten deporterede modstandsfolk og andre til kz-lejre. Mange af dem der tidligere var internerede i Vestre Fængsel og Horserødlejren blev overført hertil. Derfor er det et godt sted at starte i navnekartoteker fra Frøslevlejren.

Find flere kilder om anden verdenskrigs skæbner

Find mere viden om brug af arkivet

Læs også DRs artikel “Adam er detektiv i et hus fyldt med hemmeligheder: Hans opdagelser kan vende totalt op og ned på dit liv”