mandag 6. apr. 2020

Genforeningen 1920 er online hos Rigsarkivet

100-året for Genforeningen 1920 markeres bredt af Rigsarkivet i 2020. Her er et udpluk af alt det, du kan udforske og bruge online, både som underviser, forsker, studerende og historisk interesseret.

Genforeningen i 1920 er en af danmarkshistoriens største begivenheder. Vi har derfor været både dybt og bredt i arkiverne, og fundet de originale kilder frem, så historien er nem at gå til på nettet – og der er noget for enhver smag.

Webudstilling – for dig, der vil have fantastiske billeder på nethinden

Gå på opdagelse i en formidabel fotoudstilling med arkivalsk blik, tidslinje og stemningsbilleder. Gå til webudstillingen Fra Rigsarkivets hylder: Genforeningen 1920. Udstillingen kan også ses i Rigsdagsgården i København og på Rigsarkivet i Aabenraa – når corona-krisen er ovre! Se også pressemeddelelse om udstillingen.

Læringstilbud – for dig, der er lærer i grundskole og gymnasium

Du finder tilrettelagte undervisningstilbud om Genforeningen 1920, målrettet både mellemtrin, udskoling og stx/hf, som dækker fælles mål og kernestofområder i fagene historie, dansk og samfundsfag. Der er tidslinjer, faktaark, arbejdsspørgsmål, printark, quiz og meget mere. Det hele bygger på originale kilder – og har selvfølgelig fokus på det kildekritiske håndværk. Gå til kilderne.dk eller udvælg selv kilder i kildekataloget under temaet Genforeningen.

Kildepakker – for dig der er underviser, forsker eller studerende

Vil du nærstudere de originale kilder, uden selv at stå på hovedet i arkivregistraturer og journalsager, har vi udvalgt de mest relevante arkivskabere. Gå til kildepakken om Genforeningen.

Arkivalieronline – for dig, der selv vil gå på jagt i millioner af kilder

Du finder mere end 75 mio. indscannede dokumenter på Arkivalieronline. En god portion af dem, handler om Sønderjylland og fyrstedømmerne – både før, under og efter Genforeningen 1920. Gå selv på opdagelse i de sønderjyske og slesvigske kilder. Vil du grave i grænselandets forhistorie ca. 1400-1800, så start med denne vejledning til de sønderjyske fyrstearkiver.

God påske og god fornøjelse med Genforeningen 1920 – online!