mandag 23. maj. 2016

Generation Kold Krig

Pressemeddelelse fra Rigsarkivet d. 23.05.2016 - 2016 er 60-året for udbruddet af den kolde krig. I den anledning har Rigsarkivet åbnet en særudstilling med centrale arkivalier fra perioden, der dykker ned i historien om en ungdomsgeneration, der voksede op i skyggen af supermagterne og den kolde krig.

Den kolde krig ændrede danske unges tilværelse. Militærtjenesten blev forlænget og de blev bombarderet med nyheder om en truende krig mellem de vestlige lande og den kommunistiske østblok. De nye strømninger fra både øst og vest betød, at forældregenerationen frygtede for ungdommens udvikling. På den ene side var der en udbredt bekymring for, at unge ville slutte sig til kommunisterne. På den anden side var mange også bange for, at amerikansk ungdomskultur baseret på ”fordummende” tegneserier og rockmusik ville skade ungdommen.

Arkivar på Rigsarkivet og ph.d.-stipendiat, Anders Dalsager, fortæller:
“1940’ernes og 50’ernes kolde krig er et svært kapitel i historien. Der var en udbredt frygt for en ny krig – også blandt unge. Staten var nødt til at bruge flere penge på forsvaret og de unges militærtjeneste blev længere. Samtidig havde de svært ved at få egen bolig. Generelt var holdningen, at de unge ikke skulle være alt for samfundskritiske eller for begejstrede for ny amerikansk rockmusik. Så kunne de blive mistænkt for enten at gå østblokkens ærinde eller at for at være en slags uromagere uden kultur.”

I Rigsarkivets nye særudstilling er det muligt at se de originale dokumenter og genstande om oprørske danske værnepligtige, om danske ungdomsorganisationers kampagner for og især imod østblokken. Man kan også komme tæt på dokumenter, der viser noget om den nye, dynamiske ungdomskultur, der i 1950’erne sivede over Atlanten til de danske unge.

Anders Dalsager understreger, at temaet for udstillingen stadigvæk er relevant:
“Globale konflikter påvirker jo stadigvæk de unges tilværelse. I dag vokser man op med terrorfrygt, med flygtningestrømme, og et stadig mere krigerisk Rusland. Samtidig trives meningsdanneres snak om, at unge ved for lidt og laver for lidt, lige så meget som i 50’erne. Nogle gange kan det være svært at se forskel.”

Yderligere oplysninger

Udstillingens åbningstider: 21. maj 2016 til 2. december, tirsdag-fredag kl. 9-16. Gratis.

Sted: Rigsarkivet, København. Indgang fra Proviantpassagen eller Bibliotekshaven.

Kontaktpersoner: Anders Dalsager, 41 71 72 66, ada@sa.dk eller presseansvarlig Julie Avery, jav@sa.dk, tlf. 41 71 72 41.

Pressefotos

Find pressefotos her