mandag 20. apr. 2020

Forsvundne Arvinger ruller over skærmen igen

Fra mandag 20. april graver arkivar Adam Jon Kronegh og Mette Frisk endnu en gang gemte historier og forsvundne arvinger frem fra Rigsarkivet hylder. DR starter fjerde sæson af ”Forsvundne arvinger” og Rigsarkivet spiller fortsat en helt central rolle.

TV-serien Forsvundne Arvinger viser, hvad der sker, når en bobestyrer beder Rigsarkivet om hjælp til at finde arvinger til en afdød person. I hvert program kan seere følge opklaringen af en konkret sag, hvor arkivar Adam John Kronegh går på jagt i arkiverne, mens Mette Frisk opsøger de pårørende og stykker historien sammen. Samtidig får seerne også et nuanceret indblik i vigtige dele af Danmarks og danskernes historie. Forsvundne arvinger viser, hvordan sporene kan følges og trådene samles, fordi Rigsarkivet bevarer de originale dokumenter om det danske samfunds udvikling.

”Rigsarkivet er ikke et depot for gammelt papir”, fortæller arkivar Adam Jon Kronegh. Han uddyber i denne artikel i Magisterbladet om tilblivelsen af programmet: “Hvis vi ikke ­finder de bånd, der er mellem to ellers fremmede mennesker, så er der ikke nogen, der gør det”.

Over en halv million danskere kiggede med, da sæson 3 rullede over skærmen. ”Jeg kan love at også sæson 4 byder på rørende skæbnehistorier og meget komplekse arkivundersøgelser, som bl.a. omhandler faderskabssager mellem danske kvinder og tyske soldater, udvandring og udenlandske ambassadearkivalier. Vi dykker også ned i Grundloven fra 1953 og ser på betydningen af ændringen af grundlovens paragraf 71 stk. 1, hvor der står, at den personlige frihed er ukrænkelig. Så det er en sæson, der er fyldt med spændende og gribende historier – og ikke mindst masser af Danmarkshistorie!”

Se hvordan du selv søger viden om din og familiens historie i arkiverne.

Foto: Lasse Storgaard Højlund, DR.

Se fjerde sæson, der sendes på DR1 mandage kl 20.00, eller se Forsvundne Arvinger, når det passer dig.