torsdag 29. apr. 2021

Forår 2021 på Rigsarkivets læsesale

Her kan du følge med i hvordan Rigsarkivets læsesale har åbent i foråret og hvilke retningslinjer der gælder på læsesalene. Vi opdaterer løbende informationen efterhånden som retningslinjerne ændrer sig.

Den 21. april slog vi dørene op til Rigsarkivets fire læsesale. Siden har en præcisering af retningslinjerne, medført at læsesalene i Viborg, Odense og Aabenraa ikke kan holde åben. Læs mere om Kulturministeriets præcisering af retningslinjer for kulturlivet og hvad det betyder for Rigsarkivets læsesale.

Kun læsesalen i København holder åben

Vi ved desværre ikke, hovrnår det bliver muligt at åbne læsesalene i Viborg, Odense og Aabenraa, men vi opdaterer løbende her, efterhånden som retningslinjerne ændrer sig. Forskerlæsesalen i Den Sorte Diamant i København holder åbent med sommeråbningstider, dvs. tirsdag til torsdag: kl. 9-17.

De fleste aktive bestillinger udløber 1. maj

Siden vi lukkede læsesalene i december, har vi automatisk forlænget lånetiden, for dig, der har bestilt arkivalier til læsesalene. Vi har åbent i København og håber, at vi snart kan åbne de tre øvrige læsesale, og vores hylder bugner nu med arkivalier. For at skabe plads til dine og andre brugeres nye og aktuelle bestillinger, udløber de fleste aktive lån 1. maj. Hvis du har bestilt arkivalier, modtager du derfor en mail om at dine lån udløber. Du kan selv forlænge lånetiden, medmindre den samlede lånetid er overskredet. I så fald kan du afslutte lånet og hurtigt bestille dine arkivalier på ny, når du er logget ind i på ’mine sider’.  

Vent på mail om dine bestillinger, før du kommer på læsesalen

Vi har modtaget rigtig mange bestillinger under nedlukningen. Vi ekspederer fortsat og for at du ikke kommer forgæves, er det derfor vigtigt du venter med at komme på læsesalen, til du har modtaget mail om at dine arkivalier kan benyttes på læsesalen – også selvom du måske har bestilt for længe siden. Vi håber på din forståelse og tålmodighed.

Begrænsede pladser kan give risiko for ventetid

For at overholde afstandskravet, kan vi kun bruge hver anden plads på vores læsesale i Odense, Aabenraa og Viborg, når læsesalene kan åbne igen. I København tildeles som udgangspunkt hver anden plads, men hver plads vil kunne benyttes, hvis der bliver brug for det. Vi kan ikke tilbyde at du kan reservere en læsesalsplads på forhånd. Da vi forventer stor tilstrømning til læsesalene efter nedlukningen, må du være forberedt på at du skal vente i kø for at komme på læsesalen, eller må komme igen en anden dag. Vi beklager ulejligheden og håber på din forståelse.

Coronapas og retningslinjer på læsesalene

Når du besøger Rigsarkivets læsesale skal du fremvise coronapas (dvs. dokumentation for enten vaccination, negativ test eller tidligere smitte). Af hensyn til andre brugere og medarbejdere afviser vi alle besøgende, der ikke efterlever dette. Læs om gyldig dokumentation/coronapas på coronasmitte.dk.

Desuden skal du følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger på Rigsarkivets læsesale:

  • Mød ikke op, hvis du er syg eller har symptomer
  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Brug mundbind eller visir
  • Hold 2 meters afstand til andre
  • Følg altid medarbejdernes anvisninger

Læs vores retningslinjer for brug af læsesalene og se Kulturministeriets retningslinjer for kulturinstitutioner.

Vi glæder os til at tage godt imod dig igen på Rigsarkivets læsesale. Find adresser og åbningstider her.

Denne nyhed opdateres løbende, efterhånden som retningslinjer og restirktioner for læseslaene ændrer sig. Vi anbefaler derfor, at du tjekker denne nyhed inden dit besøg på læsesalen. Senest opdateret: 29. april 2021.