torsdag 3. sep. 2020

Deltag i DM i Fagene med Rigsarkivet – udskolingens dyst på ‘virkeligheden’

Rigsarkivet står bag historieopgaven til DM i Fagene 2020. En case-opgave med originale kilder, hvor eleverne træner deres kildekritiske sans og evne til at perspektivere deres viden til refleksion over deres egen samtid.

I samarbejde med Danske Skoleelever har Rigsarkivet lavet en opgave til DM i Fagene, hvor eleverne kommer på en rejse tilbage til Nordslesvig i 1920. Ud fra originale kilder skal eleverne argumentere for forskellige holdninger til, hvor den nye grænse mellem Danmark og Tyskland skulle trækkes. Hvad mente en bonde fra Nordslesvig, en arbejder fra Flensborg eller en akademiker fra København om det spørgsmål? Opgaven udfordrer eleverne på deres indsigt i kilderne og evne til at kombinere denne viden med den historiske kontekst.

Danmarksmester i ‘virkeligheden’

DM i Fagene er virkelighedsnære opgaver, der viser eleverne, hvad hvert fag kan bruges til ‘i virkeligheden’. Formålet er nemlig at styrke elevernes evne til at koble skolens fag med den virkelighed, de lever i. Ved at arbejde med originale kilder, skal eleverne forholde sig kildekritisk til de udsagn, de møder i kilderne. En færdighed, som er mere aktuel end nogensinde før. Eleverne lærer også at se samspillet mellem fortid, nutid og fremtid. Et perspektiv der træner dem i at forholde sig reflekterende til vores samtid.

Deltag i DM i Fagene med din klasse

Konkurrencen er for elever i 7., 8. og 9. klasse, og alle klasser kan deltage i den indledende runde frem til 11. december 2020. Læs mere og tilmeld din klasse her. Eleverne dyster om en plads i landsdelsfinalen i Aarhus i februar 2021, hvor vinderen af DM i Fagene kåres. Her er Rigsarkivet også tilstede.

Her i videoen fortæller arkivar Laura Staugaard, hvad eleverne skal med opgaven og kilderne – og med Rigsarkivet.