torsdag 4. apr. 2019

Forsvundne Arvinger vender tilbage

Mandag den 8. april ruller Forsvundne Arvinger igen over skærmen hos DR, og Rigsarkivet spiller atter en central rolle i TV-serien.

Sammen med DR’s vært Mette Frisk dykker arkivar Adam Jon Kronegh ned i 465 hyldekilometer Danmarkshistorie i jagten på de forsvundne arvinger.

Læs mere om programmet og find vejledninger til din og familiens historie.

Genbesøger anden verdenskrig

Mandag d. 8. april vender programmet tilbage til anden verdenskrigs skæbner.

Vil du selv i arkiverne og finde spor efter enten modstandsfolk og internerede – eller på den anden side – landssvigere, nazister og personer dømt unde retsopgøret efter krigen?

Her er 8 gode bud på steder du skal starte for at finde materiale i Rigsarkivet:

Husk, at det meste af materialet her endnu ikke er umiddelbart tilgængeligt, men du skal søge om tilladelse til at se det.

 • I Centralkartoteket, der er et stort navnekartotek over stikkere og nazister, som er oprettet af modstandsbevægelsen under krigen, kan du finde nazister, stikkere og danskere i tysk tjeneste.
 • Find personer, der er retsforfulgt eller undersøgt under retsopgøret
  Rigsadvokaten undersøgte personer, der – måske – kunne dømmes for forræderi og landsskadelig virksomhed efter krigen. Sagerne findes som P-journalsager, men du skal starte med at finde personen i navneregisterets seddelregister til P-journal.
 • Når faren var tysk – eller allieret – soldat
  Der blev født mange børn som resultat af forbindelser mellem danske kvinder og tyske – eller allierede – soldater. Du kan finde faderskabssagerne i arkivet fra Justitsministeriets 1. kontor. Faderskabssager med tysk far har nummer 161. Faderskabssager med en allieret soldat som udlagt far har 158. Start i journalen det år, barnet er født.
 • Modstandsfolk kan du finde online
  Modstandsbevægelsen førte lister over folk, der ville være med i modstandskampen. Disse styrkelister er indtastet, så du kan søge efter personer modstandsdatabasen her: www.modstand.natmus.dk.
 • Undersøgt af dansk politi for sabotage og modstandsarbejde
  Personer, der blev anholdt for sabotage, spionage, at lave illegale blade og andre såkaldt dansk-tyske anliggender indtil 1944, kan findes i arkivet fra Statsadvokaten for Særlige Anliggender. Start i navnekartotek for AS-sager.
 • Flygtet fra værnemagten til Sverige
  Både jøder og modstandsfolk, der måtte flygte til Sverige, er blevet registreret hos Den Danske Flygtningeadministration i Sverige. Find Centralregister over flygtninge.
 • Deporterede og internerede politi- og modstandsfolk
  Der findes sager om deporterede og internerede i flere forskellige arkiver. I Udenrigsministeriets gruppeordnede sager (1909-1945) findes personsager om: Deporterede politifolk (84.A.29), Dødsdomme (84.G.1), Forbrydelser mod værnemagten (84.G.5), Internering af kommunister (120.D.24). Alle disse emneordnede grupper har fælles navneregister. Start i NAVNEKARTOTEK FOR POLITISK AFDELING.
 • Interneret i Frøslevlejren
  I marts 1944 åbnede Frøslevlejren. Det skete for at forhindre, at værnemagten deporterede modstandsfolk og andre til kz-lejre. Mange af dem, der tidligere var internerede i Vestre Fængsel og Horserødlejren, blev overført hertil. Derfor er det et godt sted at starte i navnekartoteker fra Frøslevlejren.

Find flere kilder om anden verdenskrigs skæbner

Modstandsfolk, forfulgte og internerede

Landssvigere, nazister og retsopgør

Find mere viden om brug af arkivet