fredag 19. jun. 2020

Bliv én af Kulturarvens Helte

På Rigsarkivet kan du være med til at gøre det nemt for alle at bruge historien. Alt du behøver for at blive en del af fællesskabet af indtastere, er en computer med internetadgang, samt tid og lyst til at fordybe dig i et historisk emne.

Siden 1992 har frivillige indtastet millioner af historiske dokumenter på Rigsarkivets Indtastningsprojekter. Det betyder, at de navne, steder, begivenheder m.m. der er nævnt i dokumenterne, er blevet søgbare og læsbare for alle. Der kommer hele tiden flere data til. Hver dag bliver der skabt flere end 1000 nye søgbare navne m.m. i databaserne, takket være de frivillige kræfter vi kalder Kulturarvens Helte.

I år fejres 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Det skaber en helt særlig interesse for det Sønderjyske indtastningsprojekt. Projektet bringer os tæt på de mennesker, der levede som tyske statsborgere efter nederlaget i 1864 og frem til genforeningen 1920.

I projektet indtastes preussiske sessionskort, kaldt Alfabetiske Lister, med oplysninger som de militærpligtiges fødselsdato, fødested og forældres navne. Man kan også være heldig at finde oplysninger om f.eks. deres vægt, højde, regiment og flytninger.

Ulla Bladt, der indtaster på det sønderjyske projekt, siger:

”Jeg har meget stor glæde af indtastningen. Dét at blive dygtigere til at kunne afkode det gotiske skriftsprog, samt mærke “historiens vingesus” giver stor tilfredsstillelse. En anden god ting er, at man også kan taste hjemmefra, når man har lyst.”  

Der findes forskellige indtastningsprojekter man kan være med i, og der er noget for enhver smag; fra Dansk Vestindien til din hjemegn. Se de mange spændende projekter på frivillige-siderne her.

Det er uforpligtende at melde sig som indtaster, og man vælger selv om man vil bruge 5 minutter eller flere timer på at indtaste dokumenter.

De indtastede data kan fremsøges og bruges af alle i Søg i Samlingerne og på Dansk Demografisk Database.