Modstandsfolk og forfulgte under besættelsen – Tyske fængsler og lejre

Se her, hvordan du søger oplysninger om modstandsfolk og forfulgte under besættelsen i arkivalier omhandlende tyske fængsler og lejre.

Under besættelsen blev mere end 6.000 danskere deporteret til fængsler og Kz-lejre i Tyskland, i Polen og i Tjekkoslovakiet. Langt størstedelen var modstandsfolk, men også 1.900 politifolk, ca. 500 jøder og 430 såkaldte ”asociale” blev deporteret. De deporterede blev fulgt så vidt muligt af Udenrigsministeriet, der blev sendt hjælpepakker til de deporterede gennem Socialministeriet, og døde blev eftersøgt af Rigspolitiets eftersøgningstjeneste.

+ Åben alle- Luk alle
 • Registrering af deporterede i Udenrigsministeriet

  Det danske Udenrigsministerium brugte mange ressourcer på at lokalisere og holde styr på i hvilke lejre og fængsler, de danske fanger befandt sig.

  Sådan søger du på navn efter en deporteret i Udenrigsministeriets arkiv

  Sådan søger du på emne efter en deporteret i Udenrigsministeriets arkiv

  Oplysninger om arresterede og deporterede danskere vil i al væsentlighed findes i UM’s gruppeordnede sager (1909-45) i grupperne 84 (Danmark under den tyske besættelse 1940-45) og 120 (Danmark. Indrepolitiske forhold), herunder særligt vedr. modstandsfolk mv.:

 • Socialministeriets hjælp til deporterede

  Ved interneringen af kommunisterne i sommeren 1941 blev Socialministeriet 2. Kontor centrum for hjælp til internerede, fængslede og deporterede danskere. Også Røde Kors’ hjælpepakker til danskere i koncentrationslejrene blev i al væsentlighed organiseret gennem kontoret.

  Sådan finder du en deporteret i Socialministeriets hjælpesager

  • Slå op på deporteredes efternavn i Journalkort over fanger i KZ-lejren Stutthof. Der er også en del kort på deporterede til andre og alle grupperne: modstandsfolk, politi, kommunister og jøder er repræsenterede. Registeret henviser med journalnummer til Socialministeriet 2. Kontor Journalsager.
  • Der kan også søges efter deporteredes navne i Socialministeriet 2 Kontor Journalregister og Journal, som henviser med journalnummer til Socialministeriet 2. Kontor Journalsager. Sagerne ligger under fastnummer 820 (for internerede), fastnr. 850 (for kommunister) og fastnr. 880 (for jøder).
 • Døde og forsvundne deporterede i Rigspolitiets Eftersøgningstjeneste

  Tjenesten foretog eftersøgning af personer på begæring af offentlige myndigheder og bistod politikredse ved identifikation af døde. Attestmaterialet er ikke fuldstændigt. Heri findes informationer over danskere, der døde eller var forsvundet i Tyskland.

  Sådan finder du eftersøgninger af deporterede

  • Slå op på den deporteredes efternavn i Rigspolitiets eftersøgningstjeneste Navnekartoteker. Kartoteket er opdelt i Eftersøgte og døde. Det henviser med journalnummer til Journalsager.

Det må du se

De fleste sager og kartoteker hertil ligger i arkivserier, der i deres helhed er mere end 75 år gamle og dermed frit tilgængelige. Ligger sagerne i arkivserier, som også indeholder materiale, der er mindre end 75 år gamle, skal du søge om adgang her.