Gotisk håndskrift – introduktion

Gotisk skrift møder man, når man vil læse ældre tekster. Gotisk skrift var nemlig den officielle skrift indtil 1875. Gotisk skrift kan både være trykt og håndskreven. At læse de krøllede bogstaver kan være en udfordring, men med lidt tålmodighed kan det sagtens læres.

Hvorfor lære gotisk skrift?

Gotisk skrift er nødvendig at lære for alle, der vil arbejde med ældre utrykte kilder fra før 1875, uanset om man er slægtsforsker, lokalhistoriker, studerende eller forsker.

Den trykte gotiske skrift er ret enkel at lære, men det kan være mere besværligt at læse den svungne gotiske håndskrift.

Trykt gotisk skrift

Den trykte gotiske skrift kaldes ofte for “krøllede” bogstaver. Skriften er ret enkel at lære, for når man først kan adskille og genkende de forskellige bogstaver, ser de ens ud hver gang.

Gotisk håndskrift

Den svungne gotiske håndskrift er en større udfordring end den trykte skrift. Det skyldes, at hver person havde sin egen personlige skrivestil. Skriften var et arbejdsredskab og dengang som nu, skulle det nogle gange gå lidt hurtigt!

Samtidig udviklede skrivestilen sig gennem århundrederne. Der er stor forskel på håndskrift i 1600-tallet og i 1800-tallet.

Hvordan kommer jeg i gang?

Øvelse gør mester! Du lærer gotisk skrift ved at sidde med en tekst skrevet med gotisk og en oversigt over de gotiske bogstaver. Stav dig langsomt frem.

I starten er det svært og meget få ord giver mening. Men næste gang du kigger på teksten, begynder ord og bogstaver at skille sig ud, og lige pludselig er du i gang med at læse!

 Gotiske alfabeter (PDF)

Øv dig på gotisk skriftlæsning og test dine færdigheder.

E-learning: Kursus i at læse gotisk håndskrift

Gamle ord og udtryk

Ikke kun skriften var anderledes, man møder også mærkelige ord i arkivalierne, og det kan gøre læsningen endnu sværere. Men der er hjælp at hente i ordbøgerne.

Ordbog over Det Danske Sprog er opstillet på læsesalene. Her kan du finde forklaringer på de gamle ord. Ordbogen findes også på internettet.

Ordbog over Det Danske Sprog

Gamle møntenheder

Gamle møntenheder kan drille. Møntenhederne bliver skrevet forskelligt i de enkelte århundreder. Oftest anvendte man forkortelser.

 Gamle møntenheder (PDF)