Gotisk håndskrift – introduktion

Gotisk skrift møder man, når man vil læse ældre tekster. Gotisk skrift var nemlig den officielle skrift indtil 1875. Gotisk skrift kan både være trykt og håndskreven. At læse de krøllede bogstaver kan være en udfordring, men med lidt tålmodighed kan det sagtens læres.

Hvorfor lære gotisk skrift?

Gotisk skrift er nødvendig at lære for alle, der vil arbejde med ældre utrykte kilder fra før 1875, uanset om man er slægtsforsker, lokalhistoriker, studerende eller forsker.

Den trykte gotiske skrift er ret enkel at lære, men det kan være mere besværligt at læse den svungne gotiske håndskrift.

Trykt gotisk skrift

Den trykte gotiske skrift kaldes ofte for “krøllede” bogstaver. Skriften er ret enkel at lære, for når man først kan adskille og genkende de forskellige bogstaver, ser de ens ud hver gang.

Gotisk håndskrift

Den svungne gotiske håndskrift er en større udfordring end den trykte skrift. Det skyldes, at hver person havde sin egen personlige skrivestil. Skriften var et arbejdsredskab og dengang som nu, skulle det nogle gange gå lidt hurtigt!

Samtidig udviklede skrivestilen sig gennem århundrederne. Der er stor forskel på håndskrift i 1600-tallet og i 1800-tallet.

Hvordan kommer jeg i gang?

Øvelse gør mester! Du lærer gotisk skrift ved at sidde med en tekst skrevet med gotisk og en oversigt over de gotiske bogstaver. Stav dig langsomt frem.

I starten er det svært og meget få ord giver mening. Men næste gang du kigger på teksten, begynder ord og bogstaver at skille sig ud, og lige pludselig er du i gang med at læse!

Øv dig på gotisk skriftlæsning og test dine færdigheder.

Gotiske alfabeter

E-learning: Kursus i at læse gotisk håndskrift

Gode råd om at læse gotisk skrift

Få styr på bogstaverne

  • Hvor går ordets grænser? Streger og prikker fra ord på linjen ovenover kan tit forvirre!
  • Hvor mange bogstaver har ordet? Er det første bogstav et stort bogstav?
  • Bogstaver under tekstens grundlinje? Hvor mange bogstaver er “lange” og kunne være fx et s, f eller h?

Kig rundt i teksten

  • Står ordet andre steder i teksten? Er det tydeligere der?
  • Kan ordet være fortsat fra linjen ovenover? Kan resten af ordet stå på linjen nedenunder? Delestregen ligner sikkert et ” = tegn”. Men tegnet kan jo være glemt!
  • Prøv at finde nogle af bogstaverne i andre ord i teksten?

Læs ordene højt

Kan du ikke gennemskue, hvilket ord det er, så prøv at læs ordet højt. Så kan du ofte høre, hvad der står. På den måde vil du opdage at bogstaverne “ffu” nogen gange svarer til bogstavet “v”. Greve kan altså staves “greffue”.

Se på sammenhængen

  • Hvilket ord ville give mening i teksten? Kan der stå det?
  • Kan ordet være en forkortelse? Fx en forkortelse for et ord, der ville give mening i sammenhængen?
  • Passer antallet af bogstaver og placeringen af bogstaver, der går over eller under grundlinje med et ord, der kunne give mening?

Retstavning fandtes ikke

Man stavede ikke som i dag. Ofte ser man ord stavet på forskellig måde selv i samme dokument. Du opdager hurtigt at “og” ofte blev stavet “och”. – Eller “hendes” og “deres”, blev stavet “hendis” og “deris”.

Gamle ord og udtryk

Ikke kun skriften var anderledes, man møder også mærkelige ord i arkivalierne, og det kan gøre læsningen endnu sværere. Men der er hjælp at hente i ordbøgerne.

I Otto Kalkars Ordbog til det ældre danske Sprog kan du finde forklaringer på gamle ord fra 1300-1700.

I Ordbog over Det Danske Sprog kan du finde forklaringer på gamle ord fra 1700-1950.

Gamle møntenheder

Gamle møntenheder kan drille. Møntenhederne bliver skrevet forskelligt i de enkelte århundreder. Oftest anvendte man forkortelser.

Gamle møntenheder

Gotisk skrift var den officielle skrift

Frem til 1875 var gotisk skrift den officielle skrift, der blev brugt af myndighederne, og som børnene lærte i skolen. Men også efter 1875 kan man møde gotisk skrift i arkivalierne. Folk, der havde lært at skrive på denne måde som børn, skiftede jo ikke håndskrift på en gang.

I løbet af 1800-tallet lærte man dog begge alfabeter i skolen. Men den latinske skrift blev mest brugt til fremhævelser af navne og fremmedord. Gotisk skrift blev brugt i hverdagen.

Gåsepen og stålpen

Gotisk skrift varierer også meget gennem århundrederne. Der er stor forskel på et brev skrevet i 1650 og i 1850. Dette hænger bl.a. sammen med udviklingen i skriveredskaber. I 1840’erne blev stålpennen indført. Den kunne skrive finere og mere sirligt end gåsepennens mere runde skrift.