Gotisk håndskrift – introduktion

Du møder den gotiske håndskrift, når du vil læse ældre tekster. Gotisk skrift var nemlig den officielle skrift indtil 1875 i kongeriget.

Hvorfor lære gotisk skrift?

Gotisk skrift er nødvendig at lære for alle, der vil arbejde med ældre utrykte kilder fra før 1875, uanset om man er slægtsforsker, lokalhistoriker, studerende eller forsker. Med Rigsarkivets online kursus i gotisk kan du øve dig i at læse bogstaver og ord.

Trykt gotisk skrift

Gotisk blev brugt til både tryk og håndskrift. Den trykte udgave kaldes ofte for “krøllede” bogstaver. Skriften er ret enkel at lære, for når du først kan adskille og genkende de forskellige bogstaver, ser de ens ud hver gang.

Gotisk håndskrift

Den svungne gotiske håndskrift er en større udfordring end den trykte skrift. Det skyldes, at hver person havde sin egen personlige skrivestil. Skriften var et arbejdsredskab og dengang som nu, skulle det nogle gange gå lidt hurtigt.

Samtidig udviklede skrivestilen sig gennem århundrederne. Der er stor forskel på håndskrift i 1600-tallet og i 1800-tallet.

Afløst af latinsk skrift efter 1875

Frem til 1875 var gotisk skrift den officielle skrift, der blev brugt af myndighederne, og som børnene lærte i skolen. Men også efter 1875 kan man møde gotisk skrift i arkivalierne. Folk, der havde lært at skrive på denne måde som børn, skiftede jo ikke håndskrift på én gang.

I løbet af 1800-tallet lærte man dog at skrive begge alfabeter i skolen. Men den latinske skrift blev mest brugt til fremhævelser af navne og fremmedord. Gotisk skrift blev brugt i hverdagen.

Hvordan kommer jeg i gang?

Øvelse gør mester. Du lærer gotisk skrift ved at sidde med den gotiske tekst og en oversigt over det gotiske alfabet. Herefter staver du dig langsomt frem.

I starten er det svært, og der er meget få ord, der giver mening. Men næste gang du kigger på teksten, begynder ord og bogstaver at skille sig ud, og lige pludselig er du i gang med at læse gotisk.

Med Rigsarkivets online kursus i gotisk kan du lære at læse gotisk og teste dine færdigheder undervejs. Følg linket og du er i gang med kurset.