Håndtering af forskningsdata – datamanagement

Som forsker er det afgørende at håndtere sine data på en forsvarlig og ordentlig måde gennem hele forskningsprocessen.

Allerede inden du går i gang med dit projekt og din projektansøgning, bør du forholde dig til, hvordan du vil indsamle og behandle dine forskningsdata.

Lav en datamanagementplan og dokumenter data korrekt

For at være sikker på at du har styr på det hele, er det en god idé at lave en datamanagementplan.

Derudover er det vigtigt, at du dokumenterer dine data korrekt.

Det gør det både meget nemmere for dig selv undervejs, ligesom det gør det muligt for samarbejdspartnere eller andre at forstå dine data.

Datamanagementpolitik

Rigsarkivet anbefaler desuden, at den enkelte forskningsinstitution opstiller en datamanagementpolitik, der på et overordnet plan tager stilling til, hvordan institutionens forskningsdata indsamles, dokumenteres, bevares og formidles.

+ Åben alle- Luk alle
 • Lav en datamanagementplan

  Det er en rigtig god idé at overveje, hvordan du vil håndtere dine forskningsdata tidligt i projektperioden – gerne allerede i forbindelse med bevillingsansøgning.

  En datamanagementplan kan hjælpe dig til at holde styr på dine data i hele processen og få dig til at overveje vigtige spørgsmål i forbindelse med håndteringen.

  Det er altså en god idé at lave din datamanagementplan allerede inden du går i gang med dit projekt, og så opdatere den løbende gennem hele projektperioden.

  Datamanagementplan-tools

  Der er udviklet tools til at hjælpe med at holde styr på din datamanagementplan, eksempelvis:

  DMP Online

  Alternativt kan du lave din datamanagementplan ved hjælp af denne tjekliste:

  Pdf-ikonDatamanagementplan – en tjekliste

 • Dokumentér data

  For at kunne arbejde effektivt med analyse af data fra f.eks. spørgeskemaer er det vigtigt, at dokumentationen af data er opbygget systematisk og omhyggeligt.

  Læs Rigsarkivets anbefalinger til opbygning og tjek af datadokumentation:

  Pdf-ikonVejledning om opbygning og tjek af datadokumentation

 • Datamanagementpolitik

  Rigsarkivet anbefaler, at forskningsinstitutioner fastlægger principper for bevaring af datamaterialer indsamlet ved institutionen gennem formuleringen af en datamanagementpolitik.

  En datamanagementpolitik bør forholde sig til en række forskellige emner. Læs Rigsarkivets anbefalinger til en datamanagementpolitik:

  Datamanagementpolitik – en tjekliste

 • Gratis e-learning-kursus om forskningsdatamanagement

  På DeiCs eScience vidensportalen ligger et gratis og frit tilgængeligt e-Learning kursus om god forskningsdatamanagement.

  e-Learning kursuset er lavet indenfor rammerne af det Danske Nationale Forum for Datamanagement i et samarbejde mellem danske universiteter, Det Kongelige Bibliotek og Rigsarkivet. Målgruppen for e-læringsmodulerne er ph.d.-studerende, forskere og forskningsmedarbejdere, men kurserne er tilgængelige for alle, der har interesse for data og forskning.

  Det omfatter tre moduler: Modul 1: en introduktion til data management indenfor forskningsverdenen, Modul2: FAIR-principperne og Modul 3: datamanagement-planer.