Retsopgøret med de økonomiske værnemagere. Foredrag i Viborg

Hvem har magten i samfundet, når det handler om at bestemme spillereglerne? Hvorfor gik retsopgøret, som det gik? Gratis foredrag på Rigsarkivet, Viborg.

I forbindelse med retsopgøret med værnemagerne, kom det til et interessesammenstød mellem det politiske system og modstandsbevægelsen. Rigsarkivets seniorforsker Steen Andersen vil i dette foredrag på basis af ny forskning søge at give nogle forklaringer på, hvorfor retsopgøret gik, som det gik. Forklaringer som ikke handler om juraen, men i højere grad handler om politiske og økonomiske interesser.

Interessesammenfaldet mellem politikere og modstandsbevægelse blev formindsket i takt med, at overgangsproblemerne fra krig til fred fandt deres løsning, og derved blev styrkeforholdet mellem de to parter ændret til ugunst for modstandsbevægelsen og til gunst for politikerne.

Foredraget vil tage afsæt i de principielle sager, som nåede Højesteret og tage tilhørerne med ind bag den ellers lukkede del af voteringen i Rigets øverste juridiske institution.

Ved: Steen Andersen. Rigsarkivet, Odense.

Tid og sted

  • Sted: Rigsarkivet, Viborg
  • Tidspunkt: 16.15-17.15
  • Dato: 07-12-2017
  • Pris: Gratis

Tilmelding

  • Tilmeldingsfrist: 06-12-2017

Tilmeld dig foredraget her.