Vær med – Bliv frivillig på Rigsarkivet

Rigsarkivet inviterer brugere og borgere til at deltage i tilgængeliggørelsen af de historiske dokumenter, bl.a. gennem fotografering og indtastningsprojekter. Her kan du læse om mulighederne for at hjælpe Rigsarkivet med at gøre den arkivalske kulturarv tilgængelig for flere.

Indtastning

Vil du arbejde med historiske kilder? Og har du en computer, tid og lyst til at læse gammel håndskrift? Så er det måske noget for dig at blive frivillig indtaster. På Rigsarkivets indtastningsportal kan du være med til at afskrive arkivalier og gøre dem søgbare, så alle kan få adgang til indholdet på en nem måde.

Der er løbende nye arkivalier, du kan indtaste. Lige nu kan du bl.a. arbejde med protokoller fra Fødselsstiftelsen i København, Dødsattester, Lægdsruller, fangefortegnelser fra Horsens og Vridsløselille Statsfængsler Sønderjyske arkivalier og arkivalier fra de Vestindiske Kolonier.

Kom i gang med at taste

Vi har lavet en vejledning til, hvordan du kommer i gang som ny indtaster og vejledninger til de enkelte projekter.

Rigsarkivets indtastningsportal kan du læse mere om de enkelte projekter. Før du kan begynde at indtaste, skal du oprette en brugerprofil.

Dansk Demografisk Database

Danmarks ældste kildeindtastningsprojekt er Dansk Demografisk Database. Hvis du har lyst til at afskrive fx kirkebøger og folketællinger, kan du melde dig som frivillig indtaster på Dansk Demografisk Database.

Affotografering af arkivalier til Arkivalieronline

Bliv frivillig fotograf på Rigsarkivet og bidrag til at give alle adgang til historiske dokumenter på Arkivalieronline.

Affotograferingen af arkivalier foregår på Rigsarkivets læsesale. Konceptet er at de frivillige selv bestemmer hvilke kilder, de ønsker at affotografere. Rigsarkivet stiller det fornødne udstyr til rådighed og sikrer at billederne bliver taget i god kvalitet. Senest to måneder efter at Rigsarkivet har modtaget billederne af arkivalierne, publiceres billederne på Arkivalieronline.

Du skal ikke være uddannet fotograf for at blive frivillig fotograf på Rigsarkivet.

Mere information

Du kan få mere at vide om muligheden for at blive frivillig på Rigsarkivet ved at ringe til telefon 41 71 73 02 tirsdag og torsdag 9-12 eller skrive til crowd@sa.dk.
Se også oversigten over Ofte stillede spørgsmål. 

Hjælp til indtastningen kan du også få på Facebook-siden Rigsarkivets tastesupport.