Rigsarkivet indgår samarbejde med Ancestry

Rigsarkivet har indgået en aftale med den amerikanske virksomhed Ancestry, som betyder millioner af nye højkvalitets farvebilleder af kirkebøgerne fra 1814 til 1892 på Arkivalieronline. Aftalen åbner samtidig mulighed for at kirkebøger fra 1812-1892 kan blive søgbare hos Rigsarkivet.

Rigsarkivet ønsker at gøre det muligt for alle at benytte Rigsarkivets samlinger, bl.a. ved at gøre samlingerne søgbare. Derfor har Rigsarkivet i januar 2019 indgået en aftale med Ancestry, som vil betyde en stor øgning i antallet af digitaliserede og indekserede kirkebøger.

Aftalen er en enestående mulighed for at øge tilgængeligheden til Rigsarkivets samlinger, og er støttet af Kildeindtastningskomiteen, Danske Slægtsforskere og Samfundet for Dansk Genealogi og Personalhistorie.

Aftalens hovedpunkter

Fra Ancestry modtager Rigsarkivet:

 • Nye farvebilleder i meget høj opløsning (se eksempel) af kontraministerielbøgerne fra 1814-1892
 • Afskrifter af ca. 21 millioner poster, både fra disse kontraministerialbøger og for de billeder af nyere kirkebøger, som Ancestry har modtaget fra Rigsarkivet (se nedenfor). Afskrifterne indeholder dåb, vielser, dødsfald, konfirmationslister og afgangslister.

Sidstnævnte kræver dog, at indtastere på Dansk Demografisk Database (DDD) giver samtykke til at deres indtastninger må udleveres til Ancestry.

Der er i januar 2019 udsendt mails til alle indtastere med samtykkeinstruktioner. Har du ikke modtaget en mail, kan du give dit samtykke her:

Du kan give dit samtykke her

Rigsarkivet vil naturligvis stille både billeder og afskrifter gratis til rådighed for alle.

Fra Rigsarkivet modtager Ancestry:

 • En kopi af de billeder af kirkebøger der ligger på Arkivalieronline fra perioden 1893 til 1914
 • En kopi af de indtastede folketællinger der ligger i Dansk Demografisk Database (DDD) fra de indtastere der giver samtykke hertil. I første omgang vil Ancestry pga. persondataforordningen kun modtage folketællingsafskrifter frem til og med 1901. Ancestry vil publicere disse folketællingsdata frit og gratis på deres hjemmeside uden for betalingsvæggen.

Rigsarkivet er ved at indhente samtykker til at Ancestry må bruge afskrifter af folketællinger der ligger i Dansk Demografisk Database (DDD) fra dem, der har bidraget til indtastningen.

Der er i januar 2019 udsendt mails til alle indtastere med samtykkeinstruktioner. Har du ikke modtaget en mail, kan du give dit samtykke her.


Ofte stillede spørgsmål

+ Åben alle- Luk alle
 • Hvem støtter projektet?

  Kildeindtastningskomiteen, som er en del af styringen af Dansk Demografisk Database, støtter projektet. Derudover har foreningen Danske Slægtsforskere også udtalt deres støtte.

 • Vil jeg blive kontaktet for at give mit samtykke?

  Hvis du har afleveret indtastninger til DDD før den 19. august 2016 og vi har din mailadresse, skulle du være blevet kontaktet allerede. Hvis dette ikke er sket kan du give dit samtykke ved at klikke her. Hvis du først begyndte at indtaste hos DDD efter den 19. august 2016, er dine data ifølge de nye regler frit tilgængelige, og du behøver derfor ikke give dit samtykke.

 • Jeg har indtastet data fra før 19. august 2016, men jeg er ikke blevet kontaktet. Hvorfor?

  Vi har helt sikkert prøvet at få fat i dig, men enten har vi en forældet e-mail i vores system eller også har der været et problem i vores system. Klik her for at give dit samtykke.

 • Hvad sker der med de gamle fotos af kirkebøger, som nu ligger på Arkivalieronline?

  De gamle affotograferinger af kirkebøgerne vil fortsat kunne ses på Arkivalieronline.

 • Hvad vil der ske med min tidligere kirkebogsindtastninger? Vil de blive slettet?

  Nej, de gamle indtastninger vil ikke blive slettet, da vi beholder begge versioner. Ancestrys indtastninger bidrager primært til at gøre dataen mere søgbar, men deres indtastninger kan ikke erstatte de frivilliges arbejde. Ancestrys har afskrevet lidt færre oplysninger fra kirkebøgerne, så det frivilligt indtastede materiale hos DDD vil være lidt rigere.

 • Vil Ancestry tjene penge på mine indtastninger hos DDD?

  Rigsarkivet har som en del af aftalen stillet som betingelse at Ancestry ikke må tage penge for de data de får fra os. Materialet vil derfor ligge gratis og frit tilgængeligt på deres webside, udenfor betalingsmuren.

 • Vil Rigsarkivet tjene penge på mine indtastninger hos DDD?

  Nej, Rigsarkivet tjener ingen penge på aftalen med Ancestry. Aftalen er udelukkende baseret på udveksling af data og billedfiler, til gavn for Rigsarkivets brugere.

 • Hvad er kvaliteten af Ancestrys billeder og indeksering?

  Ancestrys affotograferinger er af meget høj kvalitet. Du kan se et eksempel her.

  Ancestry vil indeksere alle begivenheder (fødsel, konfirmation, vielse, begravelse, konfirmationsliste og adgangsliste) fra kirkebøgerne 1812-1892. De vil registrere udvalgte centrale nøgledata i kilderne, (f.eks. navn, alder/fødselsdato, fødselssted, bopæl og køn), der kan bruges til slægtsforskning, og som de kan sikre er af høj nok kvalitet. Ancestry vil ikke indeksere andre felter (eks. erhverv), fordi de ikke kan sikre den høje kvalitet i netop dette felt.

 • Hvor lang tid kommer projektet til at tage?

  Rigsarkivet har modtaget de første billeder fra Ancestry, og resten vil komme i løbet af 2019. Tidsplanen for overdragelse af afskrifterne er ikke kendt endnu, da den bl.a. afhænger af hvornår Ancestry evt. vil kunne modtage afskriften af folketællingerne.