Rigsarkivets læsesal i København

Rigsarkivet, København opbevarer arkivalier fra alle myndigheder i centraladministrationen, blandt andet ministerier, styrelser og forsvaret samt fra privatpersoner og organisationer, der har landsdækkende almenkulturel betydning. Desuden har arkivet arkivalier fra lokale og regionale myndigheder og institutioner på Sjælland, Lolland-Falster, Møn og Bornholm.

Husk sundhedskort og billede-ID

Medbring sundhedskort hver gang og billede-ID første gang du besøger læsesalen. Alle besøgende på Rigsarkivets læsesale skal registreres elektronisk. For at blive oprettet som bruger af læsesalen, skal du medbringe billede-ID og sundhedskort. Herefter skal du registrere dit besøg med dit sundhedskort, hver gang du besøger læsesalen.

København: nye åbningstider og ny adresse pr. 28. januar 2020

Find de nye åbningstider og den nye adresse her.

Bemærk, at læsesalen pga. flytteforberedelser holdes lukket fredag den 3. januar 2020 samt i uge 4 (20.-24. januar 2020).

På læsesalen i København kan du:

Se arkivalier i original eller kopi

Arkivalierne kan benyttes af alle interesserede, hvis de er umiddelbart tilgængelige. Ellers kan du ansøge om at få lov til at se dem.

På internettet kan du benytte en række digitaliserede arkivalier. Du finder de digitaliserede arkivalier på Arkivalieronline eller via arkivdatabasen Daisy. Arkivalier der kan benyttes på internettet, kan ikke bestilles til brug på læsesalen.

Bruge læsesalens faciliteter

 • Opslagsværker og andre hjælpemidler til at finde frem til de arkivalier der indeholder de oplysninger du søger.
 • Læsesalens trådløse netværk.
 • Adgang til den slægtshistoriske database Ancestry Library (kun adgang fra læsesalene).

Få hjælp og vejledning

En gang om ugen (i vinterhalvåret):

Se skiftende udstillinger

I udstillingssalen, som ligger i forbindelse med læsesalen, vises skiftende udstillinger. Der er fri adgang til at se den aktuelle udstilling.

Regler på læsesalen

På læsesalen gælder en række regler, som de besøgende skal overholde. Reglerne, der er fælles for alle Rigsarkivets læsesale, findes både af hensyn til de øvrige besøgende på læsesalen og for at sikre at arkivalierne bevares for eftertiden.

Besøg af slægtsforskningshold

Slægtsforskningshold som ønsker at blive fortrolige med arkivets samlinger af arkivalier og hjælpemidler, er velkomne på læsesalen, når blot de melder deres ankomst på forhånd.

Læs mere: Besøg af slægtsforskningshold på Rigsarkivets læsesal i København

+ Åben alle- Luk alle
 • Publikumsfaciliteter

  Garderobe

  I garderoben er der garderobeskabe, hvor du kan låse dine ejendele inde. Det er gratis at bruge garderobeskabene. I garderobeområdet finder du også toiletter.

  Frokoststue

  Når du kommer ind i provianthuset, er der ved indgangen til læsesalen en vestibule, der kan benyttes som frokoststue af læsesalens gæster.

  Udenfor garderoben står en automat, hvor du kan købe varme drikke.

 • Transport og parkering

  Offentlig transport

  Læsesal og udstillingssal ligger ca. 15 minutters gang fra Hovedbanegården og Nørreport Station.

  Bus, metro og havnebus har stoppested/station tæt ved.

  Bus: 1A, 2A, 9A, 26, 66

  Havnebus: 901, 902

  Metro: Kgs. Nytorv

  Parkering

  Der er mulighed for parkometerparkering i nærområdet.

 • Forhold for handicappede

  Læsesalene ligger i Provianthuset, der er fra 1603 og opført til at rumme flådens proviant. Det betyder desværre, at der ikke er tænkt på handicapvenlighed i de oprindelige fysiske rammer.

  Kontakt os i forvejen

  Hvis du er gangbesværet eller bruger kørestol og vil besøge læsesalene, vil vi anbefale, at du kontakter os i forvejen (telefon 33 92 33 10 eller mailbox@sa.dk), så vi er forberedt og kan hjælpe dig bedst muligt til at få udbytte af dit besøg.

  Hovedlæsesalen

  På grund af trapper er det vanskeligt for en gangbesværet gæst at bevæge sig fra garderoben og til hovedlæsesalen.

  Frokoststue, garderobe og toilet

  Frokoststue, garderobebokse og handicaptoilet kan benyttes af gangbesværede

  Sådan kommer du ind

  Til højre for indgangen til Provianthuset findes en rampe ned til kælderindgangen, hvorfra det er muligt at komme op til læsesalens indgang og garderobe via elevator. Tryk på den klokke, der er sat op ved rampen, så kommer du i forbindelse med Folketingets betjente, der kan hjælpe dig ind.

  Parkering

  På Københavns kommunes hjemmeside kan du finde den nærmeste handicapplads.

 • Brugerråd og brugermøder

  For at skabe en god dialog mellem de brugere der kommer på arkivets læsesal, medarbejdere og ledelsen, er der nedsat et brugerråd. Desuden afholdes der en gang om året et brugermøde, hvor alle er velkomne.

  Læs mere om brugerråd og brugermøder