Stenderupslaget – Foredrag

Den 5. april 1932 endte et protestmøde med en konfrontation mellem gældstyngede landbrugere og politi. Kom og hør om Stenderupslaget – forløbet og begivenhederne omkring det. Gratis foredrag på Rigsarkivet, Aabenraa.

Den 4. april 1932 blev gårdejer Jørgen Nissen i Stenderup på Sundeved af kongens foged sat ud af sin gård, Vestervang. Han havde som følge af den verdensomspændende krise efter børskrakket i New York 1929 haft svært ved at klare sine afdrag på gården.

Et efterfølgende protestmøde, den 5. april 1932, med omkring 1.500 deltagere arrangeret af Landbrugernes Sammenslutning (LS), endte med tumult, stenkast og trukne politistave. Stenderupslaget, som det senere blev kaldt, var den største konfrontation mellem gældstyngede landbrugere og politi i mellemkrigstiden.

I dette foredrag vil Leif Hansen Nielsen fra Rigsarkivet fortælle om baggrunden for protestmødet, dets forløb og de omkringliggende begivenheder, der blandt andet omfattede trusselsbreve, attrapbomber samt 50 betjente fra København.

Ved: Leif Hansen Nielsen, arkivar, ph.d. og seniorforsker, Rigsarkivet Aabenraa

Tid og sted

  • Sted: Rigsarkivet Aabenraa, foredragssalen
  • Tidspunkt: 15.00-16.00
  • Dato: 31. oktober 2019
  • Pris: gratis

Tilmelding

  • Tilmelding er ikke nødvendig