”Så fik hun én på kassen” – Foredrag om vold i familien 1930-1970

Hvordan håndterede man vold i hjemmet, før feministerne i 1970’erne satte fokus på vold i hjemmet? Gratis foredrag på Rigsarkivet, København.

Det private er politisk! Sådan lød en af Rødstrømpernes paroler i 1970’erne, hvor feministerne satte fokus på mænds vold mod kvinder i hjemmet. Volden blev set som et resultat af manglende ligestilling mellem mænd og kvinder, og siden da har skiftende regeringer, organisationer m.m. forsøgt at bekæmpe vold i familielivet, sådan som vi også kender det fra i dag.

I dette foredrag skal vi imidlertid vende blikket mod tiden før 1970. For hvordan håndterede man vold i hjemmet, før feministerne fik det frem i lyset? Hvad gjorde retsvæsenet, naboer og den øvrige familie, når kvinder og børn fik én på kassen’? Var det ligefrem lovligt eller moralsk legitimt at slå sin kone? Og hvad med børnene? Hvem tog sig af dem, når de var vidner til eller ofre for vold i hjemmet?

Foredraget bygger primært på strafferetsligt materiale. Vi slutter derfor af med at se på, hvordan man kan finde materialet via Rigsarkivets onlineregistratur Daisy.

Ved: Mette Seidelin, Arkivar, forsker, ph.d., Rigsarkivet, Odense

Tid og sted

  • Sted: Rigsarkivet, København – Harsdorffsalen, Tøjhusgade 1
  • Tidspunkt: 15.30-16.30
  • Dato: 16-05-2018
  • Pris: Gratis

Bemærk: Døren åbnes først kl. 15.15

Tilmelding

  • Tilmeldingsfrist: 14-05-2018

Tilmeld dig foredraget her