AFLYST: Retsopgøret og arkivalierne i Rigsarkivet – Foredrag

OBS: Dette arrangement er aflyst i henhold til myndighedernes retningslinjer i forbindelse udbruddet af Corona/COVID-19.  

I 2020 er det 75 år siden, at Danmark blev befriet efter 5 lange besættelsesår. Kom og hør om det retsopgør, som fulgte efter befrielsen. Gratis foredrag på Rigsarkivet, København.

De første efterkrigsår var præget af retsopgøret mod de mange danskere, som på forskellig vis havde arbejdet for tyskerne under besættelsen.

Det skete med en række tillæg til straffeloven, hvorefter bl.a. tysk krigstjeneste på Østfronten, uniformeret vagttjeneste, deltagelse i bekæmpelsen af modstandsbevægelsen og angiveri blev straffet hårdt – fra 4 år til dødsstraf.

Foredraget vil sætte fokus på Retsopgørets baggrund, forløb og afslutning og vil give en introduktion til de mange hyldemeter arkivalier, der blev produceret i forbindelse med Retsopgøret, som i dag findes på Rigsarkivet.

Ved Peter Birkelund, arkivar og seniorforsker ved Rigsarkivet, København.

Tid og sted

  • Sted: Rigsarkivet, København – Harsdorffsalen, Tøjhusgade 1
  • Tidspunkt: kl. 15.00-16.30 (dørene åbnes kl. 14.45)
  • Dato: 30. april 2020
  • Pris: gratis

Tilmelding

Tilmeldingsfrist: 27. april 2020

Tilmeld dig foredraget den 30. april 2020.

Beregn længere gåtid fra læsesal til foredrag

Bemærk, at Rigsarkivets læsesal i København fra d. 28. januar 2020 ligger i Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K.

Foredraget afholdes i Harsdorffsalen, Tøjhusgade 1.

Så hvis du planlægger at besøge læsesalen før foredraget, skal du huske at beregne længere gåtid.