AFLYST: Forskningens Døgn – Ny forskning om besættelsen af Danmark den 9. april 1940

I forbindelse med den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn kan du komme til foredrag på Rigsarkivet, Odense.

OBS: Dette arrangement er aflyst i henhold til myndighedernes retningslinjer i forbindelse udbruddet af Corona/COVID-19.  

Kom og hør Steen Andersens foredrag: “Der er intet foruroligende for Danmark”, som også er titlen på hans bog, der udkommer d. 15. Marts.

Besættelsen af Danmark den 9. april 1940 er en af de mest traumatiske begivenheder i Danmarkshistorien. I vinteren 1940 troede de fleste danskere, at truslen kom fra syd. Besættelsen cementerede, at Tyskland var arvefjenden, og det blev kun understreget i løbet af ’de fem forbandede år’.

Få timer efter den næsten kampløse overgivelse begyndte diskussionen om ansvaret for begivenhederne den 9. april. Et uomgængeligt aspekt i denne diskussion har været de advarsler regeringen fik i de første dage i april 1940.

Trusselopfattelsen efter krigsudbruddet i 1939

Dette foredrag vil se regeringens perception i et længere tidsperspektiv begyndende i april 1939, da Danmark fik tilbuddet om en ikke-angrebspagt med Tyskland. Hvordan udviklede trusselsopfattelsen sig over tid efter udbruddet af krigen i september 1939?

Efter Vinterkrigens udbrud rykkede Norden ind i stormagternes skudfelt. Foredraget vil understrege, at Storbritanniens politik med god grund blev opfattet som en trussel mod Danmarks suverænitet. Det var briternes plan at sende en stor flåde ind i dansk farvand i foråret 1940 for åbne en ny front og inddrage de skandinaviske lande i krigen.

Diplomatisk kamp for selvstændighed

Foredraget vil belyse, at det blev et spørgsmål om liv og død for Danmark at kunne fortsætte handlen over Nordsøen mellem kontrabandelister, miner og tyske ubåde. Dette blev en altopslugende diplomatisk kamp for Danmark, som prøvede at sikre landets politiske og økonomiske selvstændighed.

Faren lå i, at Vestmagterne fik provokeret Hitler til at begynde en aktion mod Skandinavien, som kunne rive Danmark med. Truslen om en tysk besættelse blev opfattet som sekundær og blev først konkret i begyndelsen af april 1940.

Tid og sted

  • Sted: Rigsarkivet, Odense
  • Tidspunkt: kl. 14.00-16.00
  • Dato: 23. april 2020
  • Pris: gratis

Om foredragsholderen

Steen Andersen (født 1972), seniorforsker og arkivar ved Rigsarkivet. Har tidligere skrevet Danmark i tyske Storrum (2003), De gjorde Danmark større (2005) og Foss (2008) sammen med Kurt Jacobsen. Steen har derudover skrevet en række artikler til internationale tidsskrifter og antologier.

Om Forskningens Døgn

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der hvert år strækker sig over en uge i april. Forskningens Døgn består af mere end 700 events og foredrag for folk i alle aldre og har årligt mere end 70.000 besøgende. I år finder festivalen sted fra den 20. til den 26. april.

Alle Forskningens Døgns arrangementer kan ses i den officielle eventkalender fra 1. april