Udstilling i Rigsarkivet - Generation Kold Krig

Rigsarkivets udstilling ’Generation Kold Krig’ fortæller historien om en ungdomsgeneration, der voksede op i skyggen af supermagterne og den kolde krig. Åben t.o.m. maj 2017.

2016 er 60-året for udbruddet af den kolde krig, som ændrede danske unges tilværelse. Militærtjenesten blev forlænget og de blev bombarderet med nyheder om en truende krig mellem de vestlige lande og den kommunistiske østblok. De nye strømninger fra både øst og vest betød, at forældregenerationen frygtede for ungdommens udvikling.

På den ene side var der en udbredt bekymring for, at unge ville slutte sig til kommunisterne. På den anden side var mange også bange for, at amerikansk ungdomskultur baseret på ”fordummende” tegneserier og rockmusik ville skade ungdommen.

På udstillingen er det muligt at se de originale dokumenter og genstande om oprørske danske værnepligtige, om danske ungdomsorganisationers kampagner for og især imod østblokken. Man kan også komme tæt på dokumenter, der viser noget om den nye, dynamiske ungdomskultur, der i 1950’erne sivede over Atlanten til de danske unge.

Praktiske oplysninger

Periode
21. maj t.o.m. maj 2017.

Åbningstider
Tirsdag-fredag kl. 9-16

Entré
Gratis

Sted
Rigsarkivet, København

Webudstilling

Kan du ikke komme forbi Rigsarkivet i København, kan du se webudstillingen Generation Kold Krig.

Video: Da Niels Nielsen blev smidt ud af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

I forbindelse med udstillingen fortæller arkivar, ph.d.-stipendiat og udstillingsansvarlig Anders Dalsager her om den 18-årige Niels Nielsen, der i 1959 blev smidt ud af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, fordi han ville til en ungdomsfestival i Østrig: